Erzsébet utalvány

Erzsébet utalvány

Siófok, Erzsébet-utalvány elfogadóhely: Mala Garden Hotel és Étterem

Siófokon a Mala Garden Hotel és Étterem nem csak Üdülési Csekk és SZÉP Kártya elfogadóhely, hanem Erzsébet-utalvány elfogadóhely is egyben.

Erzsébet-utalvány tudnivalók

Az új, 2012. január elsejétől megváltozott cafeteriát, és a béren kívüli juttatásokat tekintve mindenképpen érdemes megemlíteni az Erzsébet-utalványt.

Az országgyűlés még tavaly, vagyis 2011 decemberében döntött arról, hogy a béren kívüli juttatásokat megreformálja, és módosítja „az egyes adótörvények, és az azzal összefüggő egyéb törvények”-et.

Az Erzsébet-utalvány bevezetését tulajdonképpen a megváltozott személyi jövedelemadónak (szja) köszönhetjük, amely ugyanúgy, mint az utalvány, ugyancsak ez év január elsejétől lépett érvénybe.

Az Erzsébet-utalvány az eddig ismert összes étkezési utalványt felváltotta, és kész étel vásárlására jogosítja fel a tulajdonosát. A legújabb hírek alapján az Erzsébet-utalvány nem csak kész étel vásárlására, hanem melegkonyhás vendéglátóhelyeken szolgáltatott étel vásárlására is felhasználható.

Az utalvány a Magyar Nemzeti Üdülési alapítványhoz kötődik, ugyanez a szervezet jogosult arra, hogy forgalmazza az utalványt.

Az Erzsébet-utalvány jelenleg papír formában került a forgalomba, de a jövőben számíthatunk elektronikus változatra, vagyis elektronikus utalványra is.

Az Erzsébet-utalvány által béren kívüli juttatásként a munkáltató hozzásegíti a munkavállalót ahhoz, hogy könnyebben élhessen meg, és hogy készpénz helyett utalvánnyal csakis ételt vásárolhasson magának, családjának.

Az Erzsébet-utalványt meglehetősen széles körben használhatjuk fel, hideg-és meleg ételek vásárlására egyaránt. Az új cafeteria adózási rendszere sokkal kedvezőbb, mint az eddig használatos étkezési utalványoké volt.

A munkavállaló mintegy 30 százalékkal kedvezőbben veheti igénybe, és jobban ki is használhatja az új ételjegyeket a régiekkel képest. Az Erzsébet-utalványról, mint ahogy a többi béren kívüli juttatásról is egyaránt a munkáltató dönti el, hog yfelveszi-e cafeteria rendszerébe. Az Erzsébet-utalvány forgalmazásából befolyó összeget teljes mértékben az állami közfeladatok ellátására fordítják, ahogy azt az erre vonatkozó jogszabály, rendelet is elmondja. Maga az Erzsébet-Program nem az országos költségvetést terheli, attól kizárólag teljesen független forrásból valósul meg. Az Erzsébet-utalványt és az utalványt körülölelő programot 100 százalékban a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány forrásaiból fedezik. Amennyiben az Erzsébet-utalvány rendszere sikeres lesz, a jövő évben a becsült bevételek alapján körülbelül 10 milliárd forint értékű összeget pályázhatnak majd meg az arra jogosultak.

Erzsébet-utalványt nem csak egy, hanem akár több munkáltatótól is kaphat egyetlen munkavállaló. Az utalványok felhasználására a munkavállalóknak egy év áll rendelkezésére, amennyiben az utalványon más határidő nincs feltüntetve. Az utalványokon minden esetben fel van tüntetve az érték forintban, a felhasználhatóság dátuma, és a felhasználhatóság köre is. Az elektronikus Erzsébet-utalvány hasonlóképp működik majd, mint a SZÉP kártya, a felhasználható egyenlege lekérdezhető lesz, és a fizetés módja olyan lesz, mintha bankkártyával vásárolnánk. Az állami monopóliumnak számító Erzsébet-utalvánnyal tehát a munkavállalók ez évben találkozhatnak először, előreláthatólag februárban kapják meg az első utalványokat a dolgozók.