Programok Siófok közelében: a 48-asok nyomában Füreden

Amennyiben szeretnénk méltóképpen megidézni az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc történéseit, akkor látogassunk el március 14-én, hétfőn délután 15 órai kezdettel a siófoki programok mellett Balatonfüredre, ahol a Honvég utca 2-es szám alatt a 48-as nyomába eredhetünk.

Az immáron hagyományosnak tekinthető esemény egy kétórás sétára invitál minket ebben a kellemes tavaszi időben, ahol az egykori szabadságharc ismert és kevésbé ismert hősei, illetve személyiségei elevenednek majd meg az érdeklődők előtt.

A 48/49-es események azért nagyon fontosak Balatonfüred számára, mert a reformkor egy nagyon lényeges időszak volt a város életében, csakhogy ezzel az eseménnyel ennek az időszaknak vége szakadt, azonban dacára ennek a határvonalnak, a harcok után az élet egyáltalán nem állt le Füred-fürdőn.

Ennek az oka volt részben, hogy a Balaton környékén nem voltak jelentős hadi események ebben az időszakban, azonban a településekről rengeteg fiú indult csatába és adta életét egy szebb holnapért távol az otthonától.

A séta során az érdeklődők felkereshetik és felidézhetik azokat a helyieket, illetve azokat a visszajáró fürdővendégeket, akik fontos feladatot vállaltak abban, hogy a nemzet oldalán, esetleg éppen a másik oldalon csatlakozzanak a küzdelmekhez.

A városnézéssel egybekötött séta során így szóba kerül majd Jókai Mór, Écsy László, Kiss Ernő, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Wesselényi Miklós és Széchenyi István is, méghozzá nemcsak a 48/49-ben betöltött szerepük miatt, hanem a balatonfüredi kötödésük is.

A mintegy másfél kilométeres séta a Vaszary kertből indul, és olyan kevésbé ismert forradalmárok szellemét is megidézik majd a szervezők, mint Prágay János, Noszlopy Gáspár, Szentgyörgyi Horváth József vagy Esterházy László.