Programok Siófok közelében: A nagy füzet színházi előadás

Rendhagyó színházi előadásnak lehetnek a részesei azok, akik június 15-én, szerdán este 19 óra magasságában ellátogatnak a veszprémi Hangvillába, ahol a siófoki programok mellett lehetőségünk nyílik megtekinteni Agota Kristóf egyik nagyszerű művét.

Aki nem tudná, Agota Kristóf egy magyar születésű, de Svájcban nevelkedett drámaíró volt, aki elsődlegesen franciául írta műveit, de első művét, A nagy füzetet már több mint 15 nyelvre fordították le, és leginkább azok számára ajánlott, akik szeretik a fekete humorral átitatott meséket, illetve fejlődésregényeket.

A végeredmény mondhatni egy könyörtelen, emberietlen világhoz kapcsolódó vízió, amelyben megjelennek a háborúk, illetve az ilyen időszakokat követő, minden esetben ellentmondásokkal teli közeg.

A Szkéne Színház és a Forte Társulat koprodukciós bemutatóján 120 percen át, szünet nélkül ismerhetjük meg ezt a nagyszerű történetet, amit Eric Aufderheyde színpadi változatából vett át és fordított le magyarra Mária Ignjatovic.

A történet alapján Európát pusztító háború szeli ketté, aminek hatására egy átlagos édesanya úgy dönt, hogy ikergyermekeit vidékre menekíti a nagymamához. Csakhogy ez a nagymama kis túlzással a megtestesült vasorrú bába, a népmesék gonosz boszorkánya, aki mellesleg nem is foglalkozik az apróságokkal.

A gyerekek így magukra maradnak és teljesen egyedül tanulnak meg mindent, amire csak szükségük van a túléléshez. Van azonban egy Nagy Füzetük, amibe éhezve, fázva, egymásra utalva jegyzetelnek. Végül óriási szerencsével életben maradnak, de közben testben és lélekben egyaránt megedződnek, nemcsak felnőnek, más emberré válnak.