Programok Siófok közelében: Mátrai Erik – Párhuzamos metszetek című installációja

Május utolsó teljes hetében folyamatosan Veszprémbe szólítja a kortárs művészetek, azon belül is leginkább a látványos koreográfiák kedvelőit a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál, ami a siófoki programok mellett május 25-én egy egészen rendhagyó művészeti előadással kecsegtet majd nekünk.

Szerda délután 16 és 22 óra között ugyanis a fesztivál részeként a veszprémi Hangvilla kamaratermében lehetőségünk nyílik megismerkedni a Lighthouse 360 névre keresztelt bemutatóval, ami Mátrai Erik – Párhuzamos metszetek című installációja, gyakorlatilag egy rendhagyó fényjátékos műsora lesz.

A különleges fényinstalláció valójában két folyosószerű elrendezéssel rendelkező speciális lámpatestre, illetve az azokból kialakított sorra épül fel, amelyek függőlegesen sík fényt tudnak kivetíteni a térbe. Ez lesz az installáció alapja, amire mesterséges füstöt eresztenek rá.

Ez pedig egy különleges hatást eredményez majd, hiszen ahol a fénycsíkok metszik a füstöt, ott megtekinthetővé válik annak a metszete, vagyis a kiállítótérben egy nagyon hosszú fényből és füstből álló folyosó keletkezik, aminek a további különlegességét a folyamatos örvénylés és változás adja majd.

A különleges fényinstalláció kavargó formái képesek arra, hogy a nézők folyamatos jelentést társítsanak a látottakhoz, mintha csak gyönyörű felhőket látnának az égen, ami egy rendkívül nyugalmas, meditatív hatást kelt.