Programok Siófok közelében: múzeumlátogatás a Víziközműnél

Nem mindennapi esemény részesévé válhat, aki május 22-én, vasárnap délelőtt 10 órakor úgy dönt, hogy ellátogat Veszprémbe, ahol a siófoki programok mellett a Víziközmű Múzeumban egy speciális tárlatvezetésre kerül sor A víz az úr címmel.

A speciális gyermek- és állatbarát túra során Veszprém összes vízzel kapcsolatos látnivalóját lehetőségünk nyílik megtekinteni. Példának okáért szemügyre vehetjük majd a Triász tengeri élőlényeket a közelmúltban átadott halagútban, ahol Zsoldos Márton, az ismert grafikus segítségével elkészült művek segítségével ismerhetjük meg az egykoron Veszprémnél is hullámzott Tethys-óceán élővilágát.

Az ősidők mellett azonban a közelmúltban is kirándulhatunk egyet a Víziközmű Múzeum jóvoltából, melynek rögtön a gépházából indulva mehetünk túrázni, hogy megismerjük a város 125 évre visszanyúló vezetékes vízellátásának történetét.

Ezen felül tehetünk egy kirándulást a Sintér-dombon, illetve a környező vízgyűjtő terület felszín alatti vizeit kiemelő, illetve összegyűjtő Tumler-féle dugattyús vízemelő szerkezetet tartalmazó gépházban, de megismerhetjük a helyszínen azt is, hogy Veszprém környékén milyen felszín alatti és felszíni vízkészletek húzódnak meg.

Ezt követően a múzeum udvara következik majd, ahol közel egy évszázados öntöttvas kiegészítők kerültek kiállításra, majd a séta útja a Benedek-hegyre viszi a látogatókat, ahol megcsodálhatja mindenki a városképet alapjaiban formáló, egykoron 15 vízi malmot is meghajtó Séd patak medrét.

A túra zárása a Jókai utcában történik majd, ahol rengeteg vizes emlék és jelkép vehető szemügyre, például Veszprém legnagyobb vízhiányos időszakai és árvizei is felelevenítésre kerülnek.