Programok Siófok közelében: Vates költészetnapi délután Veszprémben

Egynapos késéssel ugyan, de egy különleges költészetnapi esemény részesévé válhat az, aki a siófoki programok részeként ellátogat a közeli Veszprémbe, ahol április 12-én, kedden délután 17 órai kezdettel indul a POKET – Vates költészetnapi délután.

Az esemény egyfajta rendhagyó költészetnapi irodalomóra, illetve ezzel egybekötött beszélgetés lesz, amelyben a magyar irodalom helyzete kapta a főszerepet a 21. században, így bemutatkozik a Vates és a POKET, akik közösen beszélgetnek a 20. századi irodalom fontosságáról.

Szóba kerül többek között József Attila, Ady Endre, Pilinszky János, de különféle versek és prózák is direkt módon kiemelésre kerülnek, hogy a szervezők megoszthassák a közönséggel a költőkhöz kötődő kedvenc anekdotáikat. Mindezt felolvasó szekciók, kötetlen beszélgetések és slam poetry blokkok színesítik majd, sőt zenei átvezetések is lesznek, amiről az Aurevoir zenekar énekese, Agócs Márton gondoskodik.

A műsor két részre lesz osztva, így a fentiekben csak az első szekció kapja a főszerepet, a második felvonásban egy mini irodalmi kvíz várható, amelyen minden érdeklődő részt vehet, helyes válaszok esetén pedig POKET és Vates ajándékokat nyerhetnek. Fellépnek majd Kemény Zsófia, Horváth Panna, Bárány Bence és Csányi Péter is.

Aki nem ismerné, a POKET kezdeményezés lényege, hogy több nagyváros forgalmas helyszínén zsebkönyvautomaták kerültek kihelyezésre, amivel az olvasás népszerűsítésén túl az volt a szervezők célja, hogy a zsebekből kilógó színes könyvecskék tulajdonosai megtapasztalhassák egy kicsit a közösség erejét.

A Vates ezen felül hasonlóan az irodalom népszerűsítését tűzte ki célul, de a főszerepben egy ruházati márkával, a ruhákon a magyar irodalom legnépszerűbb alakjaival, amivel határozottan ismeretségük növelése a cél.