SZÉP kártya

SZÉP kártya

Siófok, SZÉP Kártya elfogadóhely: Mala Garden Hotel és Étterem

Siófokon a Mala Garden Hotel és Étterem nem csak Üdülési csekk és Erzsébet-utalvány elfogadóhely, hanem SZÉP Kártya elfogadóhely is egyben.

A SZÉP Kártya az egyik új cafeteria utalvány típus, amelyet 2012-től vezettek be széels körűen és amely az eddigi Üdülési Csekket váltja fel több más eddigi utalvánnyal együtt, így a felhasználhatósága rendkívül sokrétű.

A SZÉP Kártyát (Széchenyi Pihenőkártyát) elektronikus utalványként is szokták emlegetni, többek között azért, mert egy bankkártyához hasonlít leginkább. A SZÉP Kártyával többféle szolgáltatásért is fizethetünk, például a szállásért, étkezésért, vagy egyéb szórakozási illetve szabadidős tevékenységekért.

Hogyan kaphatunk SZÉP Kártyát?

Úgy juthatunk hozzá egy a SZÉP Kártyához, ha a munkáltatónktól kapunk béren kívüli juttatást és ezen belül mi ezt a formát választjuk. A munkáltató megigényli számunkra a kártyát, és a hozzá tartozó alszámlákra egy előre meghatározott arányban utal béren kívüli juttatást.

A kapott összeg a munkáltatótól függően változó lehet, de a három alszámla minden esetben a szálláshely alszámla, a vendéglátás alszámla, és a szabadidő alszámla lehet csak. A SZÉP Kártya igénylése teljesen ingyenes, akkor kell fizetni csak, ha az igénylő szeretne társkártyát kapni, amelyet valamely hozzátartozójának, vagy családtagjának adhat. Ebben az esetben a maximális fizetendő összeg 1500 forint, de egyes kibocsátóknál ez ingyenes is lehet.

A SZÉP Kártyát jelenleg 3 banknál lehet igényelni, ezek az MKB bank, az OTP bank és a K&H bank. Amennyiben a kártya elveszik, vagy esetleg ellopják tulajdonosától, szintén az előbb említett, maximum 1500 Ft összegért pótolni lehet.

A SZÉP Kártya elfogadására alkalmas szolgáltatók körét TEÁOR alapján határozták meg a kapcsolódó rendeletben, amely kimondja és felsorolja, hogy melyik alszámláról lehet fizetni az egyes szolgáltatásokért. Szálláshelyért fizethetünk például a szálláshely alszámláról, illetve a többi alszámláról is. Azonban ez kizárólag a szálláshely alszámlával kapcsolatban van így, tehát szálláshely alszámláról nem fizethetünk szabadidős tevékenységért.

Ami a SZÉP Kártya elfogadóhelyeket illeti, elfogadóhellyé bárki válhat, aki a rendeletben meghatározott TEÁOR szám alapján megfelel a kitételeknek, illetve regisztrálja magát, mint elfogadóhely, és szerződést köt az egyik, vagy mindegyik SZÉP Kártyakibocsátóval, és biztosítja az elfogadási feltételeket (például interneten keresztül vagy POS terminállal rendelkezik).

A SZÉP Kártya elfogadására több módon is lehetőség van: az egyik a POS terminál, a másik az interneten keresztüli elfogadás, harmadik lehetőségként a telefonos ügyfélszolgálaton keresztüli elfogadás áll fenn.

A SZÉP Kártyán lévő keretet csak a névre szóló tulajdonosa használhatja fel, viszont ő az egészet felhasználhatja akár egy helyen is. Azonban fontos, hogy a Széchenyi Pihenőkártyával csakis hazai, és Magyarországon belüli szolgáltatásokért fizethetünk, tehát csakis belföldön vehető igénybe.

SZÉP Kártyával a tulajdonosként fizethetünk előleget akár utazási irodákban is, azonban számláról való utalásra nincsen lehetőségünk. Ha a lehetséges szolgáltatások igénybevételéhez nincsen elegendő keret a SZÉP Kártyánkon, akkor kiegészíthetjük azt készpénzzel is. A SZÉP Kártya szabályos használatát az adóhatóság ellenőrzi, tehát fontos, hogy a kártya alá legyen írva, és csak a tulajdonosa használja.

Az elfogadóhelyek egyébként el is kérhetik a tulajdonos személyazonosító okmányát, és jogukban áll nem elfogadni a kártyát, amennyiben nem a tulajdonos használja azt.