10 érdekesség, amit a paradicsomról nem tudtál eddig

Az egykoron szerelemalmaként is emlegetett paradicsom igen nagy népszerűségnek örvend. Ez nem véletlen, hiszen számos olyan anyag található benne, amely egészségvédő hatással bír. Lássuk, mi az, amit érdemes tudni az ízletes, piros paradicsommal kapcsolatban.

siofok-hotel-paradicsom

  1. Sokan úgy gondolják, hogy a paradicsom egy zöldség, holott ez nem igaz! A paradicsom bizony gyümölcs, amely körülbelül 500 éve került el hazánk területére.
  2. A paradicsomban sok C-vitamin található meg, egészen pontosan 100 gramm, 25-40 mg-ot tartalmaz. Jó tudni ezzel kapcsolatban, hogy minél kisebb egy paradicsom, annál magasabb a vitamintartalma. A C-vitamin mellett azonban igen magas a B2 és B1 vitamin tartalommal is rendelkezik ez a gyümölcs, ezért fogyasztása kifejezetten javasolt minden ember számára.
  3. Fogyókúrázók számára jó hír, hogy a paradicsomnak igen alacsony a kalóriatartalma, hiszen 100 grammjában csupán 22 kcal található meg. Emellett szénhidráttartalma is igen csekély, a maga 4 grammjával.
  4. A paradicsom kifejezetten jó hatást képes gyakorolni a máj és a vese működésére, továbbá a benne található antioxidánsok méregtelenítik szervezetet, és egyes tumoros megbetegedések kialakulásának is gátat tud szabni a rendszeres fogyasztása.
  5. A paradicsomban lévő jótékony anyagok a sebek gyógyulását is képesek meggyorsítani, nem véletlen hát, hogy egykoron nagyanyáink előszeretettel készítettek paradicsomos pakolásokat a sérült bőrfelületekre.
  6. A paradicsomot a kozmetikai iparban is felhasználják, hiszen hidratáló hatása van, valamint hatékonyan feszesíti a bőr felszínét. A szeplős bőrre kifejezetten ajánlott paradicsomos pakolást készíteni, hiszen a bőrön lévő elszíneződéseket is képes elhalványítani.
  7. A paradicsomban nagy mennyiségben található meg likopin is, amelyről köztudott, hogy immunerősítő és tumor ellenes hatással bír.
  8. A paradicsom nagy részét, közel 94 százalékát víz alkotja, ezért fogyasztása minden korosztály számára javallott. Gyermekek étrendjébe különösen ajánlott napi szinten beiktatni a paradicsomot, hiszen étvágyserkentő hatással is bír.
  9. Jó tudni, hogy a paradicsom igen hamar képes megromlani, ezért igyekezzünk belőle mindig frisset vásárolni.
  10. A napon leégett bőrre érdemes paradicsomos pakolást készíteni, mivel gyulladáscsökkentő hatással bírnak a benne lévő anyagok.

Érdekes volt az írás? Akkor oszd meg a többiekkel is – nyomj egy lájkot!