2013. október 14. – Érzékenyítő nap

A Látássérültek Nemzetközi Napja, avagy más néven a Fehér Bot napja alkalmából 2013. október 14-én megrendezésre kerül az Érzékenyítő nap nevet viselő program. A Fehér Bot napjának célja az, hogy a vakok és gyengén látók sajátságos helyzetével a közvélemény is maradéktalanul meg tudjon ismerkedni.

Az egészséges emberek a programok segítségével megtapasztalhatják, hogy milyen mindennapi problémákkal kell megküzdenie egy látássérült embernek, továbbá megismerhetik, hogy milyen utat kell bejárniuk annak érdekében, hogy a társadalomba teljes értékű emberként tudjanak beilleszkedni. A Látás Világnapja ugyancsak októberben kerül megrendezésre, minden évben, a hónap második csütörtökén. A Látás Világnapjának célja az, hogy felhívják a figyelmet arra a nagyon fontos dologra, hogy a vakság többnyire – megközelítőleg 80 százalékos eséllyel – megelőzhető betegségnek számít.

A Látás Világnapját követően, október 15-én a Látássérültek Nemzetközi Napján, illetve a Fehérbot Napján, a már vakok vagy látásromlással szenvedők sajátságos helyzetének bemutatására törekednek a szervezők. A Fehér Bot napjának alkalmából számos program kerül megrendezésre szerte az országban. A siófoki Érzékenyítő nap keretében a látogatók megismerkedhetnek azokkal az eszközökkel és használati tárgyakkal, amelyek nélkülözhetetlenek a vakok és gyengén látók számára. Ezen eszközök hiányában a látássérültek nem tudnának boldogulni a hétköznapokon. A program során nem csak megismerni lehet ezeket a fontos eszközöket, hanem akinek kedve van, akár ki is próbálhatja azokat.

Az Érzékenyítő program a Vakok és Gyengén látók Somogy Megyei Egyesületének Siófoki Kistérségi Csoportja, valamint a KIKK közreműködése segítségével jöhet létre. A rendezvénynek a KIKK előcsarnoka ad majd otthont, 2013. október 14-19 közötti időszakban. Hétfőtől-szombatig 9:00 és 16:00 óra között látogatható a rendezvény. Az interaktív programra a belépés ingyenes.