3 érdekesség, amit nem árt tudni a vörösborral kapcsolatban

Köztudott, hogy a vörösbor mértékkel történő fogyasztása roppant előnyös lehet az egészségünk szempontjából. Azzal azonban már nem mindenki van tisztában, hogy vajon minek is köszönheti a vörösbor a szervezetre gyakorolt áldásos hatásait. Lássunk, mi az a 3 érdekesség, amelyet ajánlott tudnod a vörösborral kapcsolatban.

"A sört az ember alkotta, a bort az Úristen" - Luther Márton

 

1. Magas antioxidáns tartalommal rendelkezik

A borban igen magas az antioxidánsok szintje. Nagyon fontos, hogy minőségi, vörösbort válasszunk, és napi szinten maximum 2 decilitert fogyasszunk el belőle. Az antioxidánsok képesek felvenni a harcot a szervezetünkben található szabadgyökökkel szemben, így akár a tumorok megelőzésében is nagy szerepe lehet a mértékletes vörösborfogyasztásnak. Természetesen a fehérbor is tartalmaz antioxidáns hatású polifenolokat, ám jóval kisebb mennyiségben, mint a vörösbor.

A vörösbor gyártása során ugyanis feldolgozásra kerülnek a szőlő magjai, valamint a szőlő héja is, így megközelítőleg tizenháromszor nagyobb a vörösborban található polifenolok mennyisége. Ez azt jelenti, hogy egészségügyi szempontból nézve, sokkal inkább ajánlott a vörös nedű fogyasztása.

2. A vörösbor szaponint tartalmaz

Amennyiben a vörösbort mértékkel fogyasztod, akár a szív- és érrendszeri megbetegedések nagy részét is meg tudod előzni. Hogyan lehetséges ez? A vörösborban szaponin található, amely érvédő hatással bír. A szaponin megakadályozza azt, hogy a koleszterin lerakódjon az erek falán, így gyulladás sem tud a későbbiekben kialakulni. A test szövetei rugalmasabbá válnak a szaponintől, illetve az érelzáródásért okolható rögök kialakulásának is gátat tud szabni.

3. A vörösbor gyulladáscsökkentő hatással bír

Sokan nem is gondolnák, hogy a vörösbor akár fájdalomcsillapítóként is alkalmazható. Természetesen itt is érvényes az a szabály, hogy csupán a mértékkel fogyasztott vörös nedű képes jótékony hatást gyakorolni a szervezetre. Naponta maximum kettő deciliter száraz vörösbor segítségével enyhíteni lehet a mozgásszervi megbetegedések következtében kialakult ízületi fájdalmakat.

Erre már igen régen, az ősi kultúrákban is rájöttek, ezért is alkalmazták az emberek, a bort gyógyszerként egykoron. Sőt, ez még nem minden! A vörösborban ugyanis kalcium és magnézium is található nagy mennyiségben, így a csontokra is képes jótékony hatást gyakorolni.

Jó egészséget kívánunk, és ha tetszett az írás, oszd meg ismerőseiddel is, -nyomj egy lájkot!