6 indok arra, hogy miért együnk fejtett babból készült ételeket

Télen előszeretettel fogyasztjuk a tartalmas, meleg leveseket, köztük a bablevest is, hiszen a testet és a lelket is képes feltölteni egy tápanyagokban gazdag, ízletes étel. A fejtett bab előnye az, hogy egész évben rendelkezésünkre áll, tehát az év bármely szakában elkészíthető belőle valamilyen finom étel.

A fejtett bab fogyasztása egyébként több okból is ajánlott, ugyanis számos pozitív tulajdonsággal és jótékony hatással bír. Lássuk, miért érdemes a fejtett babból készült ételeket fogyasztani:

bab

 1. Magas fehérjetartalommal rendelkező, hüvelyes növény

A vegetáriánusok számára kifejezetten ajánlott a fejtett bab rendszeres fogyasztása, hiszen a többi hüvelyeshez hasonlóan a fejtett babban is igen magas a fehérjetartalom. Mivel a vegetáriánusok nem fogyasztanak húst, ezért valamilyen más forrásból kell pótolniuk a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjéket. A fejtett bab erre a célra kiválóan alkalmas, főként abban az esetben, ha a bab mellett száraztésztát vagy rizst is fogyasztanak rendszeresen.

2. Jó hatást gyakorol a koleszterin szintre

A fejtett babban igen magas a rosttartalom, amely képes megakadályozni a koleszterin felszívódását. Egyes vizsgálatok során megállapításra került, hogy a teljes koleszterin szintet, akár 19 százalékkal is képes csökkenteni a fejtett babban fellelhető oldható rost.

3. Egyensúlyban tartja a vércukor szintet

A fejtett babban magas az oldhatatlan rosttartalom is, amely alkalmas arra, hogy a bab, keményítő tartalmának felszívódását jelentősen lelassítsa. A keményítőből szőlőcukor képződik, ám ennek a szőlőcukornak a felszívódása jelentősen lassul az oldhatatlan rostoknak köszönhetően, így elkerülhető a vércukorszint hirtelen „kiugrása”. A cukorbetegek számára tehát, kifejezetten ajánlott a babból készült ételek fogyasztása.

4. Bélmozgást serkentő hatással rendelkezik

A fejtett bab oldhatatlan rosttartalma nem csupán a vércukorszintre gyakorol jótékony hatást, hanem a belek mozgására is. Székrekedés ellen ugyanis, tökéletes lehet bármilyen babból készített étel, mivel a rostok serkentik a bélmozgást.

5. Rákellenes hatással rendelkezik

Szintén a bab magas rosttartalmának köszönhető a rákellenes hatás is. A fejtett bab rendszeres fogyasztása által csökkenthető akár, a végbél- vagy a vastagbélrák kialakulásának kockázata is.

6. Méregtelenít, salaktalanít

A fejtett bab székrekedés elleni hatásának köszönhetően, a felgyorsult bélmozgás hatására a méreganyagok gyorsabban el tudnak távozni a szervezetből, így remekül megtisztítja a szervezetet a salakanyagoktól.

Ha hasznosnak találtad a cikket, nyomj egy like-ot!