A Balaton fővárosának látnivalói

Mivel Siófok a Balaton fővárosa, ezért nagyon gazdag látványra tehetünk szert, ha arra járunk. Eleve a Balaton igazán csodálatos látvány, évszaktól függetlenül.

Ha kikapcsolódni szeretnénk, akkor valóban szép, kellemes lehet a Balaton partján. Siófok is tartogat izgalmas látnivalót, nem beszélve a szállodáiról, csöndes helyeiről, melyek remek pihenési lehetőséget tartogathatnak a látogatók számára.

Siófoki nyaralásunk vagy üdülésünk alatt érdemes megnézni a menetrendi és sétahajók kikötőjét, ahol a legnagyobb hajóforgalom zajlik a tavon. A mólótól nem messze található a Meteorológiai Obszervatórium, innen kapja a viharjelzéseket az egész Balaton környéke. A kikötőnél van a Sió-zsilip is. A Sió csatornába vezetik le a Balaton fölösleges vizét, így szabályozzák a magyar tenger vízszintjét.

Egyik népszerű sétahely a Jókai park, itt érdemes kicsit hűsölni a forró nyár idején. Ha már erre járunk, megtekinthetjük a volt Vitéz-Panzió kerítésén lévő márványtáblát, mely jelzi, hogy egykori nyaralóhelye volt Karinthy Frigyesnek, aki itt hunyt el 1938-ban. Ne feledkezzünk el az irodalom több jeles képviselőjéről sem, például erre található Jókai villája, ahol élete utolsó nyarát töltötte. Közvetlenül mellette pedig Krúdy-villát láthatjuk, ahol szintén a nyári hónapokban nyaralt itt Krúdy Gyula.

A város szívében, a Szabadság téren magasodik a Víztorony, mely 45 méter magas, és az idén lett 101 éves épület.

A neoromán stílusú Plébánia-templom szintén az 1900-as évek elején épült, ez az épület ad otthont a balatoni vidék legnagyobb orgonájának. Muszáj kiemelni hazánk egyik legszebb és legmodernebb evangélikus templomát, mely Makovecz Imre munkáját dicséri.

Sok helyen hallhatjuk Kálmán Imre nevét Siófokon, ami nem meglepő, hiszen itt született a világhírű operett szerző. A város múzeuma Kálmán egykori szülőháza. Egy sétány is őrzi a híresség nevét, de bronzszobor is készült, mely a Zenepavilonban található.

A Fő utcában áll a barokk stílusú Vendég-ház, mely a 18. században épült. Később Fogas és Borharapó étterem is volt. Rendkívül értékes és csodás építészeti örökség ez a tornácos, nyitott folyosós épület.

Az Ásványmúzeumban az ország legnagyobb, mintegy 3000 darabos ásványokból álló magángyűjteménye látható. De találkozhatunk Tojásművészeti Kiállítással, Rádiós Hírközlési Múzeummal is, melyek mind-mind gazdagítják a város érdekességeit.