A karotin is barnít

Egy jó hír azoknak, akik szeretnének szép bőrszínt, ugyanakkor ódzkodnak a túlzott szoláriumozástól vagy a napozástól: egyes kutatások szerint a bőséges zöldség- és gyümölcsevés szép, egyenletes színű bőrt eredményez.

Azoknak a bőrszíne, akik sok zöldséget és gyümölcsöt esznek, sokkal élettelibb és finom aranybarnás árnyalatú, mint azoké, akik az ártalmas napon vagy a szoláriumban süttetik magukat. Ez a jelenség a karotinnak köszönhető, amely tulajdonképpen egy antioxidáns. Ez az anyag felszívja a napi idegeskedés és kedvezőtlen környezeti hatások által szervezetünkben felhalmozódott káros anyagokat, mérgeket. Főleg a piros zöldségek vagy gyümölcsök tartalmaznak bőségesen karotint, például a répa és a paradicsom.

Nem nehéz belátni, hogy a karotin által létrejött bőrszín sokkal egészségesebb és természetesebb, mint a napozás utáni lesült bőr. Az állatvilágban is megfigyelhető a karotin fontossága, hiszen egyes madárfajok élénksárga csőrükkel hívják fel a figyelmet magukra. Nálunk, embereknél ugyancsak fontos a külső, amelyet az egészséges életmóddal tudunk vonzóvá tenni.

Lényeges tudatosítanunk, hogy manapság már egyre veszélyesebb a napozás a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai miatt. Igaz, bőrünk pigmenteket tartalmaz, amelyek a fényvédelemért felelősek, de az egyre károsabb sugárzással még bőrünk védekező mechanizmusa sem mindig képes megbirkózni.
Ráadásul minél világosabb a bőrszínünk, annál kevésbé képes megküzdeni a káros tényezőkkel. Ha semmiképp nem akarunk lemondani a napfürdőről, akkor inkább délelőtt tíz előtt vagy késő délután tegyük ezt, valamint segítsük szervezetünket a bőséges karotinos zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával,
Sok karotint tartalmaz például a répa, az édesburgonya, a kelkáposzta, a mangó és a sárgadinnye.