A nevetés a kulcs az egészséghez

A nevetés nem csak feldobja az ember kedélyállapotát, hanem az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint a legjobb gyógyszerünk is, egy kiadós nevetéssel vagy egy mosollyal ugyanis magunkat és környezetünket is meggyógyíthatjuk.

A kutatók évtizedek óta vizsgálják, hogy a boldogabb emberek egészségesebbek is az átlagnál. Egy kiadós nevetés után mindenki saját magán is megtapasztalhatja, hogy mennyire frissítő érzés kacagni egy nagyot, amit ráadásként már az orvostudomány is alá tud támasztani vizsgálatokkal. A nevetés ugyanis egyfajta mozgás, így miközben nevetünk, alaposan megmozgatjuk rekeszizmainkat is többek között, így egy perc önfeledt nevetés felér 10 perc evezéssel. A tudomány bebizonyította például azt is, hogy amennyiben képesek vagyunk naponta 15 percet nevetni, azzal évente akár 2 kilót is leadhatunk.

A nevetés során tüdőnk és szívünk is zakatol, gőzerővel dolgozik, aminek köszönhetően serken a vérkeringés, így ereink állapota is javul, tehát a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése ellen is bizonyított többek között a nevetés hasznossága, de a közben felszabaduló endorfin hormonok miatt csökken bennünk a stressz, immunrendszerünk pedig erősödik. Néhány kutatás azt is bebizonyította már a múltban, hogy a nevetésnek fájdalomcsillapító hatása is van, így egy őszinte nevetéssel akár 10 százalékkal is megnövelhetjük fájdalomtűrő-képességünket.

A nevetés mindemellett a társas kommunikáció egyik alappillérének tekinthető, és érdekes, hogy egyes állatfajok is tudnak nevetni, de igazi, őszinte nevetésre csak az emberek képesek, méghozzá ösztönszerűen, még azelőtt, hogy beszélni tudnánk. A tudomány jelenleg azt kutatja, hogy a nevetés vajon akkor is hatásos-e, ha tudatosan csináljuk, ami állítólagosan hasonló folyamatokat indít be a szervezetben, mint az igazi hahotázás.