A siófoki ásványmúzeum

Ősszel számítanunk kell arra, hogy könnyebben elromlik az idő, viszont a család esetleg valami érdekességre, változatosságra, netán kulturális programra vágyik.

Siófokra látogatva ezzel kapcsolatban sem szenvedhetünk hiányt, hiszen számtalan tárlat, kiállítás és múzeum várja a turistákat, amelyek érdekesebbnél érdekesebb tartalommal rendelkeznek. Ilyen többek között a siófoki tojásmúzeum, amely Tojásművészeti Kiállítás címmel 2003. október 10-én nyílt meg, a tojás világnapján, méghozzá az első Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál részeként.

A szervezők akkor még csak időszakos tárlatként tekintettek a kiállításra, de a nagy érdeklődésre való tekintettel később állandó kiállítássá alakították át a múzeumot.

Siófokon, azon belül is a Dél-Balatoni Kulturális Központban megtekinthető tojáskiállítás mind a mai napig rengeteg látogatót képes bevonzani, a különleges kulturális élmény miatt pedig elmaradhatatlan látnivaló, amennyiben Siófok irányába vezet az úti célunk.

A kiállítás keretein belül többféle csoportba sorolható alkotások találhatók, amelyek egy magángyűjtemény részét képezik és nem csak szép, hanem értékes munkáit mutatják be a dísztojásoknak, méghozzá a kézművességtől kezdődően az iparművészetig.

A tojásokon különféle hazai népművészeti sajátosságokat figyelhetünk meg, amelyek nem csak a tradicionális motívumokat ötvözik, hanem a modern kor megoldásait, valamint az emberi kreativitást és leleményességet is megjelenítik.

Az alkotásokat megtekintve megelevenedik előttünk a teljes magyar folklór, valamint a tojás-mívesség mestersége, amely az egyik legősibb magyar díszítéstechnika, ami mind a mai napig fennmaradt. A dísztojások segítségével nem csak a mesterség, hanem a magyar hagyományok, valamint a finom, aprólékos és rengeteg tehetséget igénylő munkák is továbböröklődtek.

A Tojásmúzeumba lépve nem csak azonnal megcsap minket kultúránk, hagyományaink és gyökereink szele, hanem rögtön elragad és bűvöletbe ejti a látogatót a művekből áradó szépség, amely az alkotók elismerését is jelentik egyben.

A Tojásművészeti Kiállítás egészen pontosan 2004 májusától vált állandó tárlattá, amelynek keretein belül nem csak megnézhetjük, hanem meg is vásárolhatjuk a mesteremberek portékáit, mindemellett pedig bele is kóstolhatunk a tojás-mívesség kipróbálásába.