Amit még biztosan nem tudtál a fekete teáról

Legyen szó álmos reggelekről, megfáradt napokról, amikor nagyobb teljesítményre lenne szükségünk, a fekete tea valódi doppingszer, igazán természetes energiaitalként dobhatja fel szervezetünket, ami képes teljesítményünk felpörgetése mellett ellazítani testünket és lelkünket egyaránt.

Kevesen tudják, de ahány teafajta létezik, annyiféle íz, hatás és hangulat vár ránk, így a fekete tea az agyműködés serkentésére, hangulatunk és teljesítőképességünk javítására szolgál. Összességében kijelenthető ugyanakkor, hogy válasszunk bármilyen teát is, a természetes alapanyagokból készült keverékek garantáltan jó jótékony hatással lesznek egészségünkre.

Hogy miért éppen a fekete teát válasszuk, miközben a világon megközelítőleg 1500 teafajta létezik?

Ennek megértéséhez egy kicsit vissza kell utaznunk az időben, hiszen számtalan kultúrában szó szerint csodálatos gyógyhatást biztosítottak az egyes teafajtáknak, így a buddhista szerzetesek több ezer évvel ezelőtt például meditáció közben, annak megsegítéséül ittak teát, általa ugyanis lényegesen könnyebben ébren maradtak.

Amint a buddhizmus terjedni kezdett, a tea is népszerűbbé vált – ma a víz után a második leggyakrabban fogyasztott ital –, és nem csak a vallás, hanem a tea, de főként a fekete tea előnyös hatásai is egyre népszerűbbé váltak világszerte, így leginkább lazítóként, és az éberség megőrzőjeként, de mindenképpen spirituális segédeszközként tekintettek rá.

A ma leszüretelt tea legalább háromnegyed részéből fekete tea készül! Egy kutatás szerint azok az emberek, akik naponta 4-5 csésze fekete teát megisznak, 60-70 százalékkal kisebb eséllyel kapnak stroke-ot, de lényegesen csökkenti a halálos kimenetelű infarktusok számát is.

Az egészség megóvásában a fekete teában megtalálható flavonoidok játsszák a főszerepet, lévén a kérdéses anyag a szervezetben képes meggátolni a vérlemezkék összetapadását, ezáltal megelőzhetők a rendkívül veszélyes vérrögök kialakulása, amelyek az infarktusok és a szélütések jelentős részét előidézik.

A fekete tea ezen felül japán kutatók szerint képes meggátolni, hogy a fogakon lepedék rakódjon le, ezen felül pedig képes elpusztítani a szájban megtalálható baktériumokat is, amelyek nem csak fogszuvasodást, hanem ínybetegségeket is előidézhetnek.