Augusztus végéit látható a 170 éves a balatoni hajózás kiállítás

Amennyiben rajongunk a hajózásért, különösen a balatoni hajózásért, még augusztus 31-ig látogassunk el a Kálmán Imre Kulturális Központba, ahol a változatos siófoki programok részeként még addig megtekinthető lesz a 170 éves a balatoni hajózás – több mint emlék: történelem! címre keresztelt kiállítása a Fő tér 2-es szám alatt.

A BAHART az idei évben ünnepli a balatoni hajózás 170 éves évfordulóját, amelyet 1846-ban még Széchenyi István indított el Közép-Európa legnagyobb hajózható taván, avagy a híres-neves magyar tengeren.

Ebből a jubileumi esemény alkalmából került összeállításra ez a különleges tárlat, aminek részeként a Balatoni Hajózási Zrt. igyekezett a legtöbb képi- és tárgyi emléket összegyűjteni ahhoz, hogy egy rendkívül alapos, hovatovább megfelelően átfogó képet kaphassanak az emberek az elmúlt 170 év eseményeiről.

A kiállításon ennek megfelelően korabeli fotók, hajózási eszközök, forgalmi naplók és különféle hajó makettek is megtalálhatók lesznek, méghozzá sok más egyéb érdekesség társaságában.

A kiállításon így bárki felidézheti a balatoni hajózás legkorábbi éveit, ezáltal Széchenyi István rendelkezéseit, amelyekkel 1846. szeptember 21-én elindította a magyar tenger első gőzösét, a

Kisfaludy-t, amit azóta számtalan hajó vízre bocsájtása követett. Habár a hajózási társaság bizonyos időközönként modernizálja a hajóparkot, ellenben még mindig vannak olyan hajók, amelyek több mint 100 évesek, és még működőképesek.

A kiállításon megismerhetjük többek között az elmúlt 50 év menetrendjeit, mindemellett pedig azt is, hogy míg manapság leginkább Fonyód és Badacsony, valamint Siófok, Balatonfüred és Tihany között közlekedik a legtöbb hajó, addig régebben ez egészen másként festett.