Az édeskömény, mint az emésztés segítője

Az édeskömény alighanem azért tekinthető az egyik legismertebb gyógynövényünknek, mert nagyon sokan már gyerekkorban rendszeresen fogyasztják, hiszen az édesanyák még ma is gyakran inkább ezt adják gyermeküknek emésztési problémára és hasfájásra, mint az ismeretlen összetételű szintetikus gyógyszereket.

Ennek az oka egyszerű: az édesköménynél jobbat és hatásosabbat még az orvostudomány sem tudott feltalálni a problémára.

A kömény a Föld egyik legkedveltebb és legelterjedtebb fűszere, szinte minden kultúrában használják és alkalmazzák, és már az emberiség bölcsőjénél is jelen volt, hiszen a Bibliában is említették már, de gyógyhatását először 3500 évvel korábban, az egyiptomi orvosok jegyezték le a legpontosabban.

Az édesköménynek a magját hasznosítjuk, érdekessége pedig, hogy az egyik olyan gyógynövény, amelynek felhasználása, illetve felhasználási módja semmit sem változott az évszázadok, sőt évezredek során. Már őseink is elsődlegesen emésztési problémákra, gázképződés ellen, valamint a csecsemőkori hasfájás, illetve bélgörcsök enyhítésére alkalmazták.

Európában már a 13. század óta ezt javasolják például szélszorulásos bélgörcsök kezelésére, de beteg embereknek, lábadozóknak, gyenge gyomrúaknak, felfúvódásra, savasodásra hajlamosaknak, illetve gyomorgörcstől szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása tea vagy főzet formája.

Kevesen tudják, de a nőgyógyászatban is sokáig alkalmazták, hiszen az édeskömény az egész szervezetre képes kifejteni görcsoldó hatásait, ezáltal menstruációs görcsök esetén szintén alkalmazható, sőt mi több, a tejképződés növelésére is hatásos.

A modern kutatások szerint az édeskömény a benne található karnol és karvén miatt olyan hatásos, a két vegyület ugyanis nyugtatja az emésztőcsatorna sima izmait, hozzásegítve a gázok eltávozásához, illetve a görcs oldásához.