Az eukaliptusz, mint az influenza és a megfázás ellenszere

Noha hazánkban nem őshonos gyógynövény, mégis érdemes beszerezni magunknak otthonra – szárított formában – egy kis eukaliptuszt, a kérdéses gyógynövény ugyanis rendkívül hatásos ellenszer abban az esetben, ha éppen az influenza és a megfázás ellen szeretnénk felvenni a kesztyűt.

Az eukaliptusz egy főként Ausztráliában őshonos gyógynövény, aminek mintegy 500 fajtája létezik, és bárhol megterem, ahol agyagos talaj, valamint elegendő víz áll a rendelkezésére, és a hőmérő higanyszála nem csökken 0 fok alá.

Az eukaliptusz egy erősen fűszeres illatú, kesernyés ízű növény, amelyet világszerte meglehetősen későn, Európában is csak a 19. századtól kezdtek el használni főként fertőtlenítő hatása miatt.

Előbb orvosi szerek fertőtlenítésére alkalmazták, majd áttért a hagyományos gyógyászatba is, ezáltal toroköblítőként, a torokgyulladás enyhítésére, sőt mi több, nem sokkal később már az asztma, a szamárköhögés és a tüdőtágulat enyhítésére is alkalmazták.

eukaliptusz

Az eukaliptusz illóolaja olyan hatásos, hogy többek között a Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos készítményként találhatjuk meg.

Az eukaliptusz leveléből és illóolajából teát is készíthetünk, amit kétéves kor alatt, illetve szoptatós anyáknak nem ajánlatos adni, ellenben krém formájában már egészen kicsi kortól adhatjuk gyerekeknek is azért, hogy megkönnyítsük betegség esetén a légzést.

Felnőttek számára inhalálásra javasolt, hiszen az eukaliptusz olyan erős, hogy alig néhány szippantás, és azonnal elmulasztja a legmakacsabb orrdugulást is.

Alkalmazása külsőleg is javasolt például ízületi bántalmak esetén, a bőrbe beledörzsölt eukaliptuszolaj ugyanis képes enyhíteni a fájdalmat, kellemes melegség érzetét kelti, sőt mi több, növeli az adott testrész vérellátását is.