Az izlandi zuzmó, avagy a köhögés legjobb ellenszere

Noha felénk egyáltalán nem őshonos, kivéve a magasabb tengerszint feletti magasságokban, sziklás hegyekben él meg, ellenben egyre többen ismerik fel újfent az izlandi zuzmó jótékony hatásait, amit köptetőként, illetve köhögéscsillapítóként képes kifejteni, többnyire szirupként alkalmazva.

Ma már tudományos kísérletek bizonyítják, hogy az izlandi zuzmó rengeteg hasznos alapanyagot tartalmaz, amelyek nem csak képesek csillapítani a kellemetlen köhögést, hanem ezen túlmenően még antibakteriális hatásúak is.

A belőle készült főzetek nyálkás hatásúak, kihűlve kocsonyássá válnak, így amennyiben teaként alkalmaznánk, érdemes erre odafigyelnünk. Bármilyen formájában is használjuk fel, az izlandi zuzmó kiváló köptető hatással rendelkezik, miközben képes csillapítani a köhögést, illetve tisztítani a légutak hurutos lerakódásait is.

Kesernyés íze miatt az izlandi zuzmót kiválóan alkalmazhatjuk étvágyjavítóként is. Ehhez szintén előállíthatunk otthoni oldatot, ellenben a forrázattal ellentétben ilyenkor hideg vízbe kell áztatni a növényt, az eredményt pedig kisebb adagokban, főétkezések előtt fogyasztva megnövelhetjük étvágyunkat.

Az izlandi zuzmóból szintézissel kivont származékokból a tudomány bebizonyította, hogy bár egyelőre még csak kísérleti körülmények között, ellenben képesek meggátolni a daganatok képződését. Az izlandi zuzmónak többféle változata van, így az úgynevezett szakállzuzmó például a fentieken túl még antibiotikus hatással is rendelkezik, így képes fertőzések és más problémák esetében is kifejteni a hatását.

Kiemelten ismert még a családból a tölgyfazuzmó, amit illatanyagok tartósítására használnak például kölnik, parfümök és egyebek előállításakor.