Az őszi depresszió: tegyünk ellene!

Ismerős az állapotleírás: állandóan fáradtnak érzi magát, kedvetlen, nincs ereje, és még éjszaka sem alszik rendesen. Folyamatosan ingerült, ideges és ingerlékeny, ráadásul az étvágya is elment nyaralni?

Nem feltétlenül kell rögtön a depresszióra gondolni, de ha a tünetek nem átmeneti jellegűek, és nem lehet semmiféle módszerrel kirobbantani ebből a letargikus helyzetből, akkor igenis eluralkodik önmagán a depresszió.

A depresszió létező mentális betegség, melyet, ha nem kezel akkor fizikai megnyilvánulásai is lesznek, előbb – utóbb jön a fejfájás, gyomorpanaszok, emésztési zavarok, kóros soványság vagy kóros elhízás, és még sorolhatnánk. A WHO szerint 2020-ra a társadalom legterhelőbb betegségévé lépnek elő a depressziós betegségek.

Az őszi–téli depresszió jellemzője az állandó álmosság, az örökös alváskényszer és a sok alvás ellenére a fáradságérzet. Az egyébként aktív emberek kedvetlenné válnak, és többnyire kerülik a társaságot. Leginkább a túlzott étvágy a jellemző és nem az étvágytalanság. Több alkoholt fogyasztanak, mint egyébként szoktak, és az éjjeli aktivitás is csökken.

A téli depressziónak nevezett betegséget a melatonin hormon fényhiány okozta túltermelődése okozza. Ezért az efféle depresszió egyik legjobb gyógyítása, ha a minél több időt töltünk a szabad levegőn és a természetes fényben, akár a Balaton partján nagyot sétálva.

Bizonyára aki dolgozik, annak elég nehéz lehet megoldani a természetes napfényben való sétálgatást, hiszen amikor elindulunk a munkahelyünkre, akkor még sötét van, amikor hazafelé igyekszünk, akkor már sötétedik.

De ha meg tudjuk oldani, akkor az ebédidőt töltsük a szabad levegőn, és hétvégén ha az időjárás engedi kiránduljunk sokat. Ha esős az idő, akkor is sétálhatunk egy kicsit esernyővel a kezünkben. Felfoghatjuk egyfajta tisztító esőnek is, így nem kell azért bánkódni, hogy elázik a nadrágunk, hiszen hazamegyünk és átöltözhetünk.

Szervezetünket támogathatjuk bizonyos gyógynövényekből készült készítményekkel. Ezeknek meg van a jó tulajdonsága, hogy nem okoznak függőséget, nincs mellékhatásuk, és csak annyit használ fel a szervezetünk, amennyire szükségünk van, a felesleges mennyiség távozik belőlünk.

A depresszió ellen javasolt gyógynövények: az orbáncfű, a citromfű, a levendula, a csipkebogyó húsa. Nemcsak teaként fogyaszthatók, hanem a fürdővízbe áztatva, vagy illatpárnába töltve is kifejtik hatásukat.