A Balaton fővárosa

A város, amely még mindig Magyarország kedvenc nyaralóközpontjaként van nyilvántartva, ahol a legtöbb vendég – külföldi és magyar egyaránt – megfordul, nem más, mint Siófok.

A város a II. világháborúban nagyon súlyos károkat szenvedett, de a városlakók és az ország vezetésének köszönhetően az újjáépítés hamar elkezdődött, és a fejlesztések a mai napig álltak meg. A folyamatos új igényeknek megfelelően alakítják a város képét, a vendégvárással és fogadással kapcsolatos szolgáltatások minőségét.

Aki a városban sétál, annak feltűnhet, hogy a város építészeti emlékei nem annyira idősek, mint más történelmi város épített emlékhelyei, ennek ellenére nagyon sok látnivalót lehet találni Siófokon, egy kellemes séta keretében.

Siófok egyik fontos, és méltán híres helye a Kikötő. A múltját tekintve említésre méltó az első gőzős indulása, innen indult el első hajóútjára a balatoni hajózás első sétahajója. Az első gőzhajó mása ma is szállít utasokat, nosztalgia hajózás keretében a korhű módon élvezheti a vendég a sétahajózás élményét. Az év nagy részében innen indulnak, és ide érkeznek a menetrendszerinti járatok, melyek a tó másik partjáról indulnak, esetleg Siófokról látogathat el például Tihanyba.

A hajózás fontosságát emeli ki Vilt Tiobr sellőszobra is, mely egy másik siófoki nevezetességben található, név szerint a Rózsakertben. A rózsaparkban több szoboralkotás tekinthető meg, kortárs szobrászok munkáiból.

A Balatonra jellemző sajátos mikroklímának köszönhetően alakult meg a Meteorológiai Obszervatórium, amely ma is üzemel. Az itt található vészharangok szólnak, ha a Balatonon vihar közeleg, illetve innen adják meg a várható viharjelzések fokozatát.

Aki szereti a templomokat, mint emlékhelyeket meglátogatni, annak érdemes elsétálni az 1903-ban épült Plébánia-templomhoz, vagy a Református templomhoz, mely 1923-ban épült fel. Az Evangélikus templom jelentőségét az adja, hogy minden modernsége ellenére az épületet 80 százalékban faszerkezet alkotja, ennek ellenére szépségéhez fogható épületet Magyarországon nem nagyon találni.

Az épületek egész évben várják a látogatókat, különös tekintettel télen is, hiszen nincs is egészségesebb egy tóparti városban sétálni, megismerkedni Balaton fővárosával, Siófokkal – télen, nyáron, egész évben.