A Balaton két oldala

Siófok a szállások Kánaánja, Tihany a látnivalókban bővelkedik.

Siófokon szállodák, apartmanok, panziók sokasága adja a szálláshelyek repertoárját, ahol a személyi kényeztetéséé a főszerep, Tihanyban a természeti és épített kultúra bővelkedik látnivalókban, ahol az aktív testmozgásé a főszerep.

A két település nincs is egymástól olyan messze, mint ahogy azt elsőre gondolhatjuk, attól függetlenül, hogy a Balaton két különböző partján helyezkednek el. De szerencsére a természet megoldotta a problémát, hiszen légvonalban szinte egymással szemben helyezkedik el a települ, a két település között pedig kompjárat közlekedik – legalábbis, amíg a tó vize be nem fagy!

Tihanyban érdemes meglátogatni a történelmi emlékhelyeket, mint például Óvár hegy földvárát. Az ovális alaprajzú földsáncrendszer a bronzkor – vaskor idejéből maradt ránk, nem csak Tihany, hanem a Balaton vidék egyik legrégebbi fennmaradt földvárát látogathatjuk meg. Az óvári földvár lejtőjén az itt uralkodott fejedelmek sírjai is láthatóvá váltak, köszönhetően az 1970-es évek elején végzett ásatásoknak.

Érdemes meglátogatni a halomsírokat, hiszen a temetkezési kultúra alapján sok mindenre következtethetünk az akkor társadalmi elvárásokra és kulturális szokásokra. Óvár keleti oldalán találhatjuk meg a sziklafalba vájt remetecellákat. A XI-XIV. század között élő remeték a sziklákba vájták ki saját hálóhelyüket, kápolnájukat. Ez a látnivaló Közép-Európában egyedülálló, hiszen egyetlen más országban sem található ilyen egybe maradt, helyi néven barátlakás. Innen nem messze található a félsziget egyetlen forrása is, a Ciprián forrás.

Tihany fontos megítélését a keresztény egyház által felépített valamennyi várrom és templom maradvány is jelzi, de a leghíresebb látnivaló az apátság épülete, mely a mai napig őrzi az alapítói levél eredetijét, mint első írásos emléket, valamint I. András sírhelyét.

A kimerítő kirándulás után a kompjárattal visszatérhetünk Siófokra, ahol a szállodák kényeztető wellness szolgáltatásival frissíthetjük fel fáradt végtagjainkat, és a finom vacsora után – ha még van kedved – látogass el az Ezüstpartra, amely nem csak nyáron, ősszel – télen is gyönyörű látképet tár fel számodra.