Balaton környéki túrázás

Aki Siófokon jár, érdemes körülnéznie a városban is, de aktív pihenésként sétálhatunk vagy biciklizhetünk. A Balaton körül kiépített bicikliút várja a kerékpár szerelmeseit, ezért gondoljunk arra, hogy kihasználhatjuk ezt a lehetőséget

A vakáció alatt akár túrázni is lehet, hiszen nagyon sok útvonalat ajánlanak nekünk a különböző magazinok, internetes oldalak. Ne felejtsük el, hogy a parttól távolabb nagyon sok erdő is található gazdag állatállománnyal. Tehát csodás látnivaló tárul szemünk elé a túrázások és kerékpározások alkalmával.

Siófoktól 2-3 kilométerre nyugatra fekvő völgyben található a Töreki Halastavak természetvédelmi terület, itt csordogál a Cinege-patak, melyre 10 tóból lévő vízrendszer épült. Az érdeklődők számára kiépítettek egy kilenc kilométeres tanösvényt, hogy megszemlélhessék a vidék értékes élőlényeit. Két pihenőhelyet biztosítottak a kirándulóknak, egyik egy tavi, másik egy erdei részen található.

Ha látnivalókban szeretnénk gyönyörködni, Zamárdiba is ellátogathatnak a túrázók, remek panoráma tárul a szemük elé a Kőhegyi kilátóból, és megcsodálhatják a helyi Tájházat. Szintén Zamárdinál fekszik a Szamárkő elnevezésű sziklatömb. A nevét egy legendáról kapta. A kis Jézus, anyjával, Máriával és Józseffel szamárháton járt arra. A szamár a kő oldalán lévő fűcsomóból harapott egyet, ezért lett Szamárkő a kő neve. Az ott található két nyomot Jézus és a szamár hagyta.

Felfedezni való táj még Kereki körüli vadregényes természet. A település pár kilométerre fekszik a Balatontól, közel a Viadukthoz. Szép látnivalót nyújt a 14. században épült Fejérkő vagy Fehérkő vára a faluban, melyet érdemes megtekinteni. Az eredetileg kétszintes erőd ma is gyakran látogatott történelmi emlékhely, innen csodás kilátás nyílik a Völgyhídra, mely Kőröshegyen húzódik. Akár túrázóknak akár kerékpárosoknak ajánlott, izgalmas kikapcsolódás az itteni somogyi erdő feltérképezése a dombokkal, erdőkkel teli vidéket a Balaton mellett.

Kerékpártúrákhoz ajánlott Szántód, mely Somogy északi kapuja. Az itt járó komp nagy forgalmat bonyolít le, ezért nem véletlen az elnevezés. Szántódpusztán néprajzi kiállítások, népművészeti vásárok, lovasversenyek és lovas bemutatók valamint egyéb sportesemények várják a látogatókat.

Úti célt bőven lehet találni a Balaton mellett, és mindegy mivel közlekedünk. A lényeg, hogy a pihenés mellett látogassuk meg hazánk szépségeit.