Balatonföldvár története és nevezetességei

A siófoki programok kedvelőinek a Balaton fővárosa mellett érdemes felkeresniük Balatonföldvárt is ahhoz, hogy felfedezhessék a magyar tenger gyöngyszemének nevezett települést is, ami Szántód és Balatonszárszó között helyezkedik el, Siófoktól alig 18 kilométerre.

A régészeti leletek alapján Balatonföldvár területét már a negyedik században is lakták, lévén egy kelta földvár állt a területén, ami aztán a helység névadója is lett. A települést Földvárként első ízben a 11. században említik, majd a 17-19. században kipusztultsága és a török idők pusztítása miatt csak Földvár-puszta néven találkozhatunk vele.

A településbe a 19. század végén a Széchenyi család lehelt új életet, amikor gróf Széchenyi Imre parcellákra osztotta a pusztát, és 1896-ban megnyitották a fürdőtelepet, mikorra már 40 csodaszép villa állt a településen. Ebből kifolyólag a magyar arisztokrácia kedvelt és felkapott üdülőhelyévé vált főként hivatali és katonai körökben. A település a világháborúk között jelentősen fejlődött, 1948 után pedig önálló község lett, végül pedig 1992-ben megkapta a városi rangot is.

Balatonföldvár a több évszázadnyi pusztaság ellenére is rengeteg nevezetességgel és látnivalóval rendelkezik. Egyik legismertebb a vaskori földvár maradványa, ami a település névadójaként is szolgált, valamint a számtalan eredeti állapotában megmaradt villaépület is, amelyek közül kiemelkedik Bajor Gizi, Széchenyi Zsigmond, vagy báró Korányi Frigyes épülete.

A településen található továbbá Magyarország egyetlen többtámaszú vasbeton szerkezetes hídja, ami a kikötőben található, és ipari műemléknek tekinthető. Kedvelt nevezetessége még a városnak a Galambsziget névre hallgató mesterséges földrész, amelyet a kikötő építésekor mesterségesen alakítottak ki.