Balatonfüredi kékszalag vitorlásverseny

2013-ban is megrendezésre kerül Balatonfüreden a Kékszalag elnevezésű Vitorlásverseny.

A verseny résztvevői vitorlásaikkal megkerülik a Balatont, vagyis 160 kilométeres szakaszt tesznek meg a verseny során. Érintik Balatonkenesét, Tihanyt, Keszthelyt. Rajt Balatonfüred, cél Balatonfüred.

Nagy múltú vitorlásversenyről van szó, melyet első alkalommal 1934-ben rendeztek meg. Rövidebb, hosszabb megszakításokkal a II. világháború követően kétévente került sor a versenyre.

A Magyar Vitorlás Szövetség úgy döntött, hogy minden évben meg lehet rendezni a versenyt Kékszalag elnevezéssel. A páratlan években, így idén is a hagyományos verseny kerül megrendezésre, míg a páratlan években versenybe szállhatnak a trapézos hajók is, mint a Libera, vagy az Asso.

A versenyen közel 350 hajó indul, kb. 1700 vitorlázóval a fedélzetén.  A hajók a nézőközönség előtt úsznak a rajt felé, így mindenki szemügyre veheti a hajót hajósaival együtt.  A verseny minden évben díjkiosztóval zárul.

Aki még nem vett részt hasonló rendezvényen, annak számára érdekes látvány lesz, aki pedig minden évben részt vesz, idén is szurkolhat kedvencének vagy épp családtagjának.