Balatoni szúnyogírtás

A balatoni üdülőhelyek rémálma a szúnyog. Zavaró tényező, kellemetlen mindenki számára. Évente több alkalommal is szükséges a szúnyogirtás, mivel a sok csapadék ennek a kellemesnek nem mondható vérszívónak kedvez.

A tavaszi illetve nyári csapadék miatt elszaporodtak, így szükségessé vált a biológiai irtás. Az irtást megelőzően megállapították, hogy az ellenőrzött területeken 80 százalékos a csípésarány. Ennek kiderítése nem egy kellemes feladat, ugyanis egy órán keresztül kell tűrni a csípéseket, majd ezt követően megszámolni a csípéseket. Az előző évekhez képest nyugodtan lehet szúnyoginvázióról beszélni. Az üdülőhelyeken már elkezdték az irtás, több alkalommal is szükséges volt, és lesz is, mert a lárvák egy bizonyos szakaszban sebezhetőek csak. Így a túlélőket is el kell tüntetni, ezért az egyetlen megoldás a biológiai irtás.

Az irtás költségeit az önkormányzatok valamint a Magyar Turisztikai Zrt közösen állja, ugyanis nem kevés pénzről van szó, csak maguk az önkormányzatok egyedül nem tudnák kigazdálkodni. A légi szúnyogirtás jóval költségesebb, és az szeles időjárás nem kedvez neki. Ezért a legmegfelelőbb napot kell erre kiválasztani. Többszöri alkalommal kell elvégezni ahhoz, hogy hatásos legyen. Talán annak a legrosszabb, aki csípésszámolónak jelentkezik, viszont valakinek ezt is meg kell tennie ahhoz, hogy a többiek ne szenvedjenek.