Balatonparti látnivalók – Az ösküi kerektemplom

Amennyiben a siófoki programok éppen nem olyan elfoglaltsággal kecsegtetnek számunkra, amelyek kielégítenék érdeklődési körünket, akkor érdemes felkeresni a város környékén megtalálható településeket és azok nevezetességeit. Ilyen többek között például a Balaton fővárosának közelségében megtalálható Öskü is, ahol többek között egy második századból ránk maradt kerektemplomot is megtekinthetnek az érdeklődők.

Öskü egy nagyon aprócska település Siófok közelében, legfőbb nevezetessége pedig az imént említett templom, aminek építéséről és történetéről sajnos csak nagyon hiányos adatok maradtak fenn. Az Öskün élők elődei ugyanis úgy tudják, hogy a kerektemplom elődje egy római őrtorony volt, ami már a második század előtt is ott állhatott, azonban konkrétan templomként a műemléki és művészettörténeti irodalom alapján csak a középkor óta tekinthetjük, ezáltal hivatalosan egy Árpád-kori rotundáról, egy a kor jellegzetességének tekinthető körtemplomról van szó.

Amennyiben a siófoki programok éppen nem olyan elfoglaltsággal kecsegtetnek, ami érdekes volna számunkra, az ösküi nevezetességnél, illetve a településen akár egy egész napot is eltölthetünk.

Balatonparti látnivalók – Az ösküi kerektemplom

A helyszínt különlegesebbé teszi, hogy a Bakony lábánál terül el, egy rendkívül látványos és egyedülálló karsztfennsíkon, amelynek egyik sziklás dombján helyezkedik el a rotunda. A templom kapcsán egyébiránt rengeteg legenda terjeng a helyiek között, akadnak egészen friss, néprajzi ihletésűek, de egészen régiek is, így a római őrtorony mellett sokak szerint eredetileg török mecsetnek készült, vagy egy vártorony maradványaként maradhatott fenn, de a régészek egyelőre még egyik legendára sem találtak alátámasztást az ásatások során.

Mikor az ösküi templomot felújították, az akkori felmérés során derült fény arra, hogy a templom nem is szabályos kör, sokkal inkább ovális alakú, és teteje az építéskor eredetileg kúp alakú lehetett, míg belső íve egykoron patkó alakú volt, és nem a most ismert nyújtott félköríves.

Ebből arra következtettek a régészek, hogy a műemlék az évszázadok során több felújításon is átesett, és így nyerte el ma ismert formáját. A kerektemplom egyébiránt ma is kápolnaként funkcionál, eredeti vaskulcsát – ami a 15. században készült – pedig a veszprémi múzeumban őrzik.