Bemutatjuk Siófok főterét

A városok és a nagyobb települések életében évszázadok, sőt, évezredek óta fontos szerepet töltenek be a főterek, amelyek nem csak vásártérként szolgáltak, hanem az ügyintézések központi helyszíneként is.

A főterek nagy általánosságban alapjaiban határozzák meg azt, hogy mit gondolunk egy adott városról, illetőleg milyen hangulatot képes árasztani felénk egy adott helyszín.

A főterek mind a mai napig azt a célt szolgálják, mint sok-sok évvel korábban, így nem csak véleményünket formálják egy adott városról, hanem a látnivalók központosulását is várhatjuk tőle. Nincs ez másként Siófok esetében sem, ahol szintén a főtéren csoportosulnak a látnivalók, valamint a fontosabb, hivatalos ügyek intézésére szolgáló hivatalok.

Siófok városának főterében ott lakozik a múlt, a jelen és a jövő is, a hatalmas nyitott tér mellett ugyanis a múlt emlékei és épületei között ott találjuk a jelen csodáit és tisztaságát, valamint a jövő technológiáit is.

A Szabadság tér közelében fekvő főtéren találhatjuk meg Siófokon a Dél-balatoni Kulturális Központot – rövidebb nevén DBKK-t –, a városi nagykönyvtárat, a Polgármesteri Hivatalt, valamint természetesen számtalan apróbb üzletet, amelyeken belül hivatalok mellett egyéni szolgáltatásokat nyújtó helyekkel is összefuthatunk.

A siófoki főtér a város közepe és központja is egyben, ahonnan könnyedén megközelíthetjük a centrum összes fontosabb látnivalóját, így például a Varga Imre szobrászmester műveiből készült kiállítást is, de a főtéren található Beszédes József mellszobra is, amelyet Vígh András készített 1963-ban.

Mellszobrok közül többet is megtalálhatunk a főtéren, így többek között a Kulturális Központ bejárata előtt Kálmán Imréét, amelyet Meszes Tóth Gyula alkotott meg az örökkévalóságnak 1961-ben. Siófok főtere nagyon gyakran ad helyet különféle kisebb vagy nagyobb fesztiváloknak és látványosabb rendezvényeknek is, így gyakoriak a folklór fellépések, valamint a koncertek is. Ilyen események közé sorolhatjuk többek között a Tojásfesztivált, vagy a Kálmán Imre emléknapot, amely minden évben színes programokkal várja a kultúra szerelmeseit.

A főtér hangulatát természetesen alapjaitól meghatározza, hogy Siófok elsősorban egy üdülőváros, így minden szolgáltatás elsősorban a vendégek és turisták javát szolgálja, hogy a látogatók komfortérzete és kényelme is maximálisan megadható legyen. Ennek köszönhetően a városban, így a főtéren is, nincsenek távolságok, minden közel van egymáshoz és gyorsan elérhető.