A cékla 3 egészségvédő hatása

Sajnos, a céklát csak télen fogyasztjuk nagyobb mennyiségben, akkor is valamilyen savanyúság formájában. Pedig, számos jótékony hatást képes gyakorolni a szervezetünkre a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak, ezért jó lenne, ha többször is fogyasztanánk belőle az év minden szakában. Lássuk, milyen egészségvédő hatást gyakorol a rendszeres céklafogyasztás a szervezetünkre:

1. A céklának vérképző hatása van!

A vérszegénység legjobb ellenszerének tartják a céklát, ugyanis rengeteg vas található meg benne. Az anémia kialakulásáért pedig, egyértelműen a vashiány okolható. A vérszegénységben legtöbbször a nők szenvednek, a havi vérzések következtében. A cékla remek vérképző hatással bír, ezért nők számára kifejezetten ajánlott a rendszeres fogyasztása.

cékla

2. A cékla a rák megelőzésében is segítséget nyújt!

Számos állatkísérlet bebizonyította az elmúlt évek során, hogy a céklában nagy mennyiségű antioxidáns lelhető fel, amelynek hatására az állatok sokkal egészségesebbé váltak.

A zöldség főként a májra gyakorolt pozitív hatást, ugyanis elősegítette annak méregtelenítését, valamint a szervezetben található szabadgyököket is semlegesíteni lehetett a nagy mennyiségben történő céklafogyasztással. A céklában fellelhető egy betain nevet viselő anyag is, amely rákellenes hatással bír.

A betain adja meg egyébként a cékla különleges rubinvörös színét is. A cékla rákellenes hatását az embereken is tesztelték, amikor is kemoterápiával kezelt rákos betegeknek rendszeresen céklalevet adagoltak. Az eredmény megdöbbentő lett, hiszen a céklalé-kúrában részt vevő betegek állapota jelentős javulást mutatott.

3. A cékla segítségével megelőzhetőek a fejlődési rendellenességek!

Kismamák számára kifejezetten ajánlott a cékla fogyasztása. A benne található folsav ugyanis, nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a fejlődő magzat egészséges lehessen. A folsav ugyanis, részt vesz az idegrendszer fejlődésében, valamint az agy megfelelő fejlődéséhez is nagyban hozzájárul.

Ha pedig hasznos volt a cikk, sozd meg másokkal is, nyomj egy like-ot!