Citromfűvel a stressz és az emésztőrendszer betegségei ellen

A citromfű jótékony hatásait viszonylag elég későn, a 18. században fedezték fel szélesebb körben is, miután a svájci Paracelsus egy olyan gyógyvizet készített, amelynek egyik legfőbb összetevője volt ez a gyógynövény, amelynek a népi gyógyászatban főként leveleit használjuk – többnyire teaként.

A citromfű a gyógyászatban az egyik leghatékonyabb gyógynövény a stressz kezelésére, ami a test bármely részén kifejtheti gyakoriságát, de a legtöbb esetben a gyomor és az emésztőrendszer sínyli meg az állandó feszültséget.

Ha görcsös fájdalmakat, állandó gyomorszorítást, feszültséget érzünk, esetleg nem tudunk elaludni, a citromfűből készült tea garantáltan enyhülést hozhat, ezen felül pedig étvágyunkat is serkenti, ha probléma lenne vele.

citromfű

A citromfű-kúra az egyik legjobb módja az ideggyengeségből, illetve az idegi eredetű alvászavarokból származó alvászavarok enyhítésére. Lényege, hogy reggel és este fogyasszunk mézzel ízesített langyost citromfű teát. Folyamatos fogyasztásával nem csak drasztikusan javul majd alvásminőségünk, hanem ezen felül biztosan kipihenten ébredünk majd, és nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk.

A citromfűt sikeresen alkalmazhatjuk frontérzékenység, fejfájás, de akár még vizsgadrukk előtt, lámpaláz esetén is.

A citromfű nem csak teaként, hanem párologtató-, esetleg masszázs olajként is nagyszerű választás abban az esetben, ha feszült idegállapotúak, stresszesek vagyunk, amit a lakásban párologtatva, vagy testünkön szétkenve oldhatjuk a feszültséget. Külsőleges alkalmazása kapcsán kiemelkedik még fürdőbe kevert hatása is, ami képes ellazítani az izmokat és megnyugtatni a szervezetet, felkészítve azt ezáltal például a nyugodt alvásra vagy pihenésre.