Csak óvatosan a nappal

A nap nélkülözhetetlen a csontképződéshez és a lelki egyensúly megteremtéséhez, és az egészségünket is szolgálhatja, ha kora délelőtt vagy késő délután napozunk. Ugyanakkor még így sem szabad túlzásba vinni, mert a bőrünk látja kárát, nem csak egészségügyi, hanem esztétikai szempontból is.

A nagy nyári öröm közepette figyeljünk oda fokozottan bőrünk egészségére, mert egy leégésnek jól látható jelei és későbbi következményei is lehetnek. Persze ahány ember, annyi féle bőrtípus, így a napsugárzás is más-más hatással lehet ránk.

Előfordul, hogy a bőr foltokkal és szeplőkkel válaszol a túlzott napsütésre, később pedig megnőhet a bőrrák kialakulásának kockázata is. Arról pedig még nem is szóltunk, hogy nagymértékben öregíti is a bőrt a gyakori napfürdő vagy a túlzott szoláriumozás.

Ha csúnyán leégtünk, akkor sürgősen gondoskodnunk kell a bőr hűtéséről, de az égési sérülésekre kifejlesztett krémek is hasznosak lehetnek ebben a helyzetben. Ennél persze jóval fontosabb és talán egyszerűbb is a baj megelőzése.

Nyáron nem tanácsos sokáig napoznunk, inkább ősszel és tavasszal élvezzük közvetlenül a napsugarakat.  Ha mégsem tudunk ellenállni napozási vágyunknak, akkor ne a legveszélyesebb időszakban, tíz és négy óra között feküdjünk ki.

Az egyik leggyakoribb esztétikai hiba a bőrön megjelenő barna folt, amely lehetnek genetikailag meghatározható hajlam következménye, ugyanakkor a sok napozás és szolárium használat is előhozhatja. Főleg anyajegyeinket célszerű időnként megvizsgálni, és ha elváltozást vagy sérülést látunk, akkor orvoshoz kell fordulnunk.  Ebben az esetben elképzelhető, hogy melanoma alakult ki bőrünkön, főleg ha fehér bőrűek vagyunk, de sokat napoztatjuk bőrünket.

Amennyiben súlyosnak tűnik az elváltozás, lehet, hogy csak plasztikai sebész tudja eltávolítani. Főleg akkor fordulhat ez elő, ha anyajegyünk megdagad vagy megváltozik a színe, esetleg viszket. Fokozottan figyeljünk magunkra!