Egy igazi csodaszer: a homoktövis

Mivel hazánkban nem őshonos növény, éppen ezért csak nagyon kevesen ismerik, illetve használják rendszeresen a homoktövist, holott egy igazán sokféle hatással rendelkező csodaszerről van szó, ami nagyon sokféle egészségügyi problémára képes megoldást nyújtani.

A homoktövis eredetileg Ázsiából származik, de ma már az egész világon elterjedt. Főként folyók mellett, tengerpartokon, sziklás helyeken, hegyvidékeken akadhatunk rá, így itthon a Duna mentén vagy a Balaton partján gyakran összefuthatunk vele.

A homoktövis rengeteg problémára kiválóan és hatásosan alkalmazható. A legtöbben az immunrendszer védelmére és erősítésére használják, de képes védelmet nyújtani a fertőzések ellen, javítja az általános egészségi állapotot, és mivel rengeteg C-vitamint tartalmaz, a megfázás ellen is kiváló.

A homoktövis ezen felül képes késleltetni az öregedés folyamatát, fokozza az anyagcserét, csökkenti a vércukorszintet, kedvező hatást gyakorol a gyomorra, de képes védeni a májat, ezen felül ismert sebgyógyító hatásairól is. Alkalmazzák a homoktövist hajhullásra, de az érelmeszesedés lassítására is.

Ez azonban még nem minden! A homoktövis sok E-vitamint és esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, amelyek a száraz bőrre is jó hatást gyakorolnak, de a narancsbőr kialakulását is csökkenthetjük vele.

Ha gyermekláncfűvel és cikóriával kombináljuk, gyógyító hatását megnövelhetjük. A homoktövist csak kisebb mennyiségben alkalmazhatjuk, ezen felül pedig kerüljék a terhes, szoptató kismamák és a 12 év alatti gyermekek is. Nagy mennyiségben gyakran okoz hasmenést, fogyasztása pedig akut bél-, epehólyag- és hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknek nem ajánlatos.

A homoktövisnek leveléből, terméséből és magjának olajából is kinyerhető gyógyhatású készítmény.