A fehér akác, mint a refluxosok megmentője

A reflux a modern kor egyik legaljasabb és legkellemetlenebb betegsége, ami emberek millióit érinti világszerte kisebb vagy nagyobb mértékben.

Az állandó gyomorégés, a túlzott gyomorsav-termelődés, a folyamatos gombócérzet a torokban, a rendszeresen vissza-visszatérő felső légúti fertőzések mind-mind a reflux kellemetlen tünetei közé sorolhatók. Szerencsére azonban a sok szintetikus anyag mellett a természet patikája is kínál erre megoldást, mégpedig az akácvirág képében.

Az akác egy nálunk is őshonos fafajta, amely kapcsán tudományos kutatások igazolták, hogy egy flavonoid glikozid nevű vegyületet tartalmaz, ami egy rendkívül hatékony és erős görcsoldó összetevő. Ezen felül képes stabilizálni és visszaállítani a gyomornedv kóros savbőségét, avagy csökkenti a savtermelődés mértékét, miközben csökkenti a gyomorfal feszességét is.

fehér akác

A hatás érdekében 3 százalékos forrázatot kell alkalmazni, és azt kortyonként fogyasztani, de hosszabb távon inkább 3-5 percig főzött kivonatát alkalmazzuk. Már néhány használat után képes megszüntetni a kínzó gyomorégést, illetve a reflux más tüneteit, hosszabb távú alkalmazása azonban nem ajánlott.

A növény ugyanis tartalmaz egy robin nevű polipeptidet, ami negatívan befolyásolja a sejtosztódást, ezzel egyetemben pedig a vörös vértestek kicsapódását is kiválthatja. A robin ugyan főként a fa kérgében található, a virágzatban tehát kevesebb lelhető fel belőle, és főzésre tovább csökken a mennyisége, de hosszabb távon így is óvatosságot igényel.

Az akácnak egyébiránt nem csak a virágzatát, hanem a leveleit is felhasználta a népi gyógyászat, méghozzá vizelethajtásra és a vérnyomás csökkentésére. Ehhez 10-15 perces főzéssel készítettek vizes kivonatot.