A fehér árvacsalán, a húgyúti problémák orvoslója

A férfiaknak és a nőknek egész életükben egyaránt törekedniük arra, hogy megóvhassák húgyúti szereikhez köthető egészségüket, amihez a legtöbb esetben nem mindig elegendő csak az, ha vigyázunk magunkra.

Noha nyilván ez a legfontosabb, azonban a felfázás például nem lehet minden esetben kivédeni, mint ahogy a prosztata-problémákat vagy a rendszertelen havi vérzést sem igazán tudjuk befolyásolni, ezeket ugyanis gyakran már az idő előrehaladása is negatívan befolyásolja.

Ha mi is tartunk mindettől, hovatovább konkrét problémáink akadnak, érdemes megismerkedni a fehér árvacsalánnal, amelyet a népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmaznak az ilyen betegségek tüneteinek enyhítésére, illetve kezelésére. A fehér árvacsalán az ajakos virágúak családjába tartozik, jellegzetességét pedig sajátos virágzata és négyzetes szára adja.

fehér árvacsalán

A fehér árvacsalán általában erdők szélén, kerítések mentén és árkok partján nő gyakran. Sokan tekintik gyomnövénynek, pedig pártája a hozzánőtt porzókkal rendkívül sok, bizonyított gyógyító alapanyagot tartalmaz, így teljes virágzáskor, főként tavasszal és nyár elején érdemes gyűjteni.

A fehér árvacsalán a kutatások szerint nagyon sok és sokféle flavonoidot tartalmaz, de ezen felül iridoid glikozidok is jelentős mennyiségben találhatók benne, amelyek együttesen hozzásegítik a növényt a gyógyító hatás elérésében.

Ezt a hatást forrázatként nyerhetjük ki belőle, és ilyen formában kiváló hatást fejt ki prosztata-megnagyobbodásban, fehérfolyásban, vagy rendszertelen havi vérzésben szenvedő betegeknél, de felfázás esetén is jól alkalmazható. Használata folyamatosan nem javallt, ezáltal legalább háromhavonta egy hónapnyi szünetet kell tartani vele.