A fehér fűzfa, mint a reuma és a fájdalom csillapítója

Emberek millióinak életét keseríti meg világszerte a reuma, valamint az ebből fakadó mozgásszervi problémák, különösképpen a fájdalmak.

Gondoljunk csak bele abba, hogy ma már nagyon sokan nem csak fejfájásra vesznek be különféle fájdalmat csillapító szintetikus anyagokat, hanem abban az esetben is, ha lábukban vagy más testrészükben éreznek problémát.

Határozottan kijelenthető, hogy ez egyáltalán nem jó, szervezetünk számára legalábbis semmiképpen sem, így érdemes inkább a természet gyógyszertárában körülnézni annak érdekében, hogy megoldást találjunk bajainkra.

A fenti gondok ellen kiváló lehet például a fehér fűzfa alkalmazása, amely a folyóvizek partjainak elmaradhatatlan kellékekeként meglepően sok hasznos, gyógyító anyagot tartalmaznak, és nem csak arra valók, hogy színesítsék a tájat. A fehér fűzfának leginkább a kérgét használja és használta már évszázadokkal ezelőtt is a népi gyógyászat, amelyet februártól júniusig érdemes gyűjteni.

Kutatások már korábban kimutatták, hogy nagyon sok szalicilsav és szalicilalkohol is található a fűzfa kérgében, de a glikoziodok családjába tartozó szalicin is megtalálható benne, amiről közismert, hogy nagyon erős és hatásos fájdalomcsillapító.

Ezek után nem meglepő, hogy a fűzfa szárított kérgét forrázatként kiválóan alkalmazhatjuk reuma ellen, de fájdalom csillapítására is, hovatovább a hasznos anyagoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatást is elérhetünk vele. Amennyiben hatásos főzetet szeretnénk készíteni, 5 gramm kérget elkeverünk legalább két deciliter forró vízben, majd legalább 15 percig állni hagyjuk.

Kiválóan alkalmazható együtt más gyógynövényekkel, azonban gyermekek számára – pláne lázas állapotban – nem ajánlott.