A fehér lóhere, mint a reuma egyik természetes ellenszere

Számtalan olyan gyógynövény él és ismert Magyarországon, amelyek többségét az emberek szimpla gyomnövényként ismerik, és pusztán lekaszálják, azonban bele sem gondolnak abba, hogy egykoron a gazdák nem véletlenül kezdtek el zöldet adni az állatoknak, és a vadon élő egyedek sem véletlenül esznek meg szinte mindenféle gyomot.

Általánosságban kijelenthető ugyanis, hogy nincs olyan növény a Földön, amelyben ne lenne valamilyen gyógyító hatású összetevő, mindössze ismerni kell a felhasználási módját. Hazánkban hiába rendkívül elterjedt például a fehér lóhere, a legtöbben mindössze közönséges fűfélének tekintik, és bár négylevelű változatát szerencsehozónak tartják, a hüvelyesek családjába tartozó növényben bizonyos mennyiségű gyógyító anyag is megtalálható.

Elterjedtsége rendkívül általános, füves területeken szinte garantáltan megtalálható, és akár külön takarmánynövényként is termeszthető. Létezik belőle vöröses színű változat is, de az igazán hatásos a fehér lóhere, amelyben bizonyítottan rengeteg izo-flavonoid, valamint többféle kumarinszármazék is megtalálható.

A fehér lóhere gyógynövényként történő felhasználása az elmúlt évtizedekben szinte teljesen kiveszett és háttérbe szorult, önmagában már csak nagyon ritkán alkalmazzák, aminek az egyetlen oka az, hogy egyrészt a szintetikus gyógyszerek hatásosabbak a kezelt problémákban, másrészt pedig több helyettesítő növénye is van.

Amikor azonban még nem voltak gyógyszerek, a lóherét más növényekkel együtt nagyon hatásosan használták hasmenés megszűntetésére és légcsőhurut ellen, de fürdőként a reumás panaszokat is kiválóan enyhíti, amivel manapság is érdemes kísérletezni a problémától szenvedőknek.