Füge: egy finom és gyógyító gyümölcs

A fügét sok helyen a legédesebb, legfinomabb gyógynövényként tartják számon nem véletlenül, hiszen bár alapvetően egy gyümölcsről van szó, rengeteg gyógyhatását ismeri az emberiség.

A füge elsődlegesen a mediterrán vidékeken, a Földközi-tenger térségében őshonos növény. Egy törzses, fás cserjéről van szó, amelynek dús lombozata gazdag gyümölcsöt is ad, a szőlő mellett pedig az említett tájegységeken mindmáig népszerű növénynek és gyümölcsnek számít.

A fügét már időszámításunk előtt 5000-ben is ismerték, sőt termesztették, illetve fogyasztották, hiszen már abból a korból is találtak szárított fügemaradványokat.

Az ókorban a fügét arra használták, hogy a kimerült, betegségtől legyengült ember mielőbb visszakapja életkedvét és életerejét. Magas cukortartalma miatt a belőle készült pépből fekélyeket gyógyítottak, de alkalmazták torok- és fülfájás esetén is.

Akárcsak az alma vagy a szőlő, a füge képes arra, hogy hozzásegítse a szervezetből a méreganyagok távozását, miközben felgyorsítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és kiegyenlíti a szervezetben a túlzott savképződést is. A füge éppen ezért erősen ajánlott reflux-betegeknek, vagy olyan savtúltengés által előidézett problémáktól szenvedőknek, akik reumától vagy gyakori fejfájástól szenvednek.

A füge rendszeres fogyasztása főként gyermekeknek nagyon ideális – legalábbis táplálkozásfiziológiai tekintetben –, mert nagyon magas a gyümölcscukortartalma.

Magyarországon a füge az esetek jelentős részében kizárólag szárított formában kapható, és bár hatóanyagai és hatása így lecsökken, még így is nagyon jó hatást gyakorol szervezetünkre. Érdekesség, hogy a fügét – pontosabban annak bizonyos összetevőit – a modern gyógyászatban természetes hashajtóként is alkalmazzák, mert bizonyítottan serkenti a bélműködést.