A Galérius Fürdő

Nem kap nagy nyilvánosságot ez a Siófoktól nem messze található gyógy- és élményfürdő, pedig a minősítései alapján rengeteg betegségre adnak gyógyírt.

A fürdő Nagyberényben található a Siófok-Szekszárd összekötő főút közelében. A termálvíz 1091 méter mélyről kerül a felszínre, mely számos betegség kezelésére javallott. De, aki csak kísérőként érkezik ide, számára is található olyan szolgáltatás, mely az egészség megőrzését szolgálja, mint például a wellness részleg szolgáltatásai.

A gyógyvíz nátrium-klorid tartalmának köszönhetően a kloridos, jodid tartalma miatt a jódos csoportba sorolható. Gyógyhatása akkor érvényesül igazán, ha többször tartózkodnak a vízben, de csak rövid ideig.

A gyógyvíz oldott állapotban az alábbi ásványi anyagokat tartalmazza:

Kálium: 1,20 mg/l

Nátrium: 80,04 mg/l

Ammónium:0,82 mg/l

Kalcium:5,49 mg/l

Magnézium:3,73 mg/l

Vas:0,02 mg/l

Litium:0,14 mg/l

Klorid:76,56 mg/l

Bromid:0,05 mg/l

Jodid:0,01 mg/l

Fluorid:0,13 mg/l

Szulfát:0,52 mg/l

Hidrogénkarbonát:16,6 mg/l

Szulfid:0,25 mg/l

Ez a rengeteg oldott ásványi anyag mi mindenre fejti ki jótékony hatását, azt az alábbiakban szedtük egybe:

  • Mozgásszervi megbetegedések esetében az idült végtag-ízületi gyulladás, idült ínhüvely- és íngyulladás, idült nyálkatömlők gyulladása, idült csigolyaközi porckorong megbetegedések, idült köszvényes beteg kezelésében segíthet a fürdő vize.
  • Belgyógyászati megbetegedések esetébe a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a légúti hurutos betegségek gyógyításában bizonyított a fürdő termálvize.
  • Nőgyógyászati betegségek esetében a külső nemi szervek gyulladására, méh gyulladására, a petefészkek gyulladására, menstruációs zavarok kezelésére szolgálhat a gyógyvíz gyógyhatása.
  • Urológiai megbetegedéseknél, mint például a húgycsőgyulladás, húgyhólyaggyulladás, prosztatagyulladás, heregyulladás, mellékhere gyulladás kezelésére ajánlott a termálvíz alkalmazása.
  • Bőrelváltozások esetén, a pikkelysömör, ekcéma, allergiás bőrgyulladás kezelésére is kiválóan alkalmas a termálfürdő gyógyhatású vize.