Harcsa fesztivál Fonyódon

Az európai harcsa (Silurus glanis), a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a harcsaalakúak (Siluriformes) rendjébe és a harcsafélék (Siluridae) családjába tartozó faj.

Európa édesvizeinek (a viza után) második legnagyobbra növő hala, a magyarországi halfauna „óriása”, hiszen két métert és a száz kilogrammot is meghaladhatják egyes példányai, lehet ezek a példányok is terítéken lesznek a Fonyódi Harcsafesztiválon. Európa közép és keleti területén szinte mindenütt megtalálható, Magyarországon folyó és állóvizekben is egyaránt gyakori. Ázsiában, Anatóliában és az Aral-tó vízrendszerében őshonos, a faj keleti elterjedési területe eléri még Kínát is. Telepítéseinek köszönhetően Nyugat-Európában, a Brit-szigeten és a Bajkál-tó vízrendszerében is megtalálható.

Gazdasági szempontból jelentős és értékes hal, és emellett persze húsa rendkívül ízletes és számos fogás készíthető belőle. Tógazdaságokban is nevelik, de a kifogott és értékesített európai harcsa jelentős részét a természetes vizek adják. Magyarországon a halászata és a horgászata is azért népszerű, mert jelentős zsákmányt ígér nagyra nőtt példányainak köszönhetően.

Húsa rendkívül ízletes, zsírban gazdag és szálkamentes, ezért a magyar konyha által készített halételek egyik fő alapanyaga. Ennek jegyében tartják a Harcsa Fesztivált Fonyódon 2017. augusztus 25-én és 26-án, ahol fenséges falatok kerülhetnek Önök elé, melyet muszáj megkóstolni, hiszen szinte kiabálnak: Kóstolj meg! Kár lenne a tányéron hagyni őket, sokkal jobb, ha elfogyasztjuk inkább a Balaton parton, ezen belül is Fonyódon.

A fesztiválon gasztro-show, folklór és könnyűzenei programok is lesznek, emellett pedig harcsából készült ételeket lehet kóstolni a harcsapaprikástól kezdve a harcsa-halászlén át a „harcsachipsig”. Az idei évben ötödik alkalommal rendezik meg a 2013-ban útjára indult Fonyódi Harcsafesztivált.

A rendezvény nem csupán népszerűsíteni kívánja a hazai halfogyasztást, hanem fel is kívánja hívni a figyelmet az élővizek védelmére, mert sajnos ezek nem mondhatnánk, hogy virágkorukat élik, sok a szennyezés és a halállományból is számos elpusztult már az elmúlt években.

2017. augusztus 25 -26-án pompás illatok és ízek közepette vidám és családias hangulatban kóstolhatjuk végig a harcsából készült ételeket és mesés fogások közepette érezhetjük magunkat nagyon jól teli pocakkal és jó társasággal. Őszintén, kell ennél több?