Hindu istenek bemutatása: Brahma

Brahma a hinduizmus egyik legjelentősebb istene, a hindu vallás követői ugyanis a teremtő, a teremtés isteneként ismerik, és a Trimúrti, avagy a hindu szentháromság egyikeként tisztelik Visnu és Siva mellett. Brahma felesége Szaraszvati, a tanulás istennője, érdekesség pedig, hogy ő az, akit a legkevesebb templomban ábrázolnak, említenek és tisztelnek, ami jelentősége miatt érthetetlen.

Brahmát a legtöbb esetben hattyún lovagolva, négy karral, valamint négy, koronát viselő, szakállt hordó fejjel ábrázolják. Az istenség minden egyes szája a négy véda egyikét szavalja, kezeiben pedig a védák szövegkönyvét, egy rózsafüzért, a szent lótuszt, illetve egy vizes edényt tart, amit a hinduk az élet teremtésének egyik eszközeként tartanak számon. Akadnak olyan ábrázolások is, amelyeken Brahma egy lótuszon pihen, és Visnu köldökéből növekszik elő.

Hindu istenek bemutatása: Brahma

Brahma az univerzum egyik első félistene volt, akit Visnu teremtett meg, miután megalkotta az univerzumok anyagi elemeit, és konkrétan magukat az univerzumokat. Miután Visnu megteremtette Brahmát, ő folytatja tovább a teremtés részleteit, így ő alkotta meg a bolygókat, az élőlényeket, egyszóval benépesítette a teljes világegyetemet.

A Krisna-tanok szerint Brahma négy nagy világkorszakot teremtett meg, amelyek változó hosszúságban váltják egymást. Ezek a Szatja-juga, avagy az aranykor, a Tréta-juga, avagy az ezüstkor, a Dvápara-juga, avagy a rézkor, valamint a Kali-juga, a vaskor.

Jelenleg a Kali-juga, a vaskor időszaka tart, amit a tanok szerint összesen 432 ezer évre teremtett meg Brahma, és ebből egyelőre még csak 5 ezer esztendő telt el mostanáig. A négy korszakról azt tanítják, hogy összesen 4 millió 320 ezer évet ölel fel a világegyetemben, azonban ez az idő egészen másként telik az univerzum különféle pontjain. Brahma életében például a négy korszak teljes időintervallumának, tehát 4 millió 320 ezer évnek az ezerszerese a teremtés istenének mindössze 12 emberi órát jelent az életéből.

Brahma a hindu hitvilág értelmében saját időszámítását tekintve 100 évig él, és amikor ez letelt, a teljes univerzum megszűnik létezni, egyszóval megsemmisül. Amennyiben ezek a számítások helyesek, az emberi időszámítást figyelembe véve a jelenlegi univerzumunk összesen 311 billió és 40 milliárd évig marad még fenn ebben a formájában.