Hindu istenek bemutatása: Budha és Kámadéva

A hindu vallásban több olyan istenség is van, akik nem kapnak túl jelentős szerepet a főbb istenségek mellett, megemlítésük és ismeretük azonban így is fontos, mi több elengedhetetlen. Ebbe a kategóriába tartozik Budha is, akit nem szabad összekeverni Buddhával, a buddhizmus legfőbb istenségével.

Budha ugyanis a hinduizmusban a Merkúr bolygó megtestesítőjének tekinthető, aki Csandra fia Tárá, avagy Róhiní istennőtől származik. A Merkúr bolygót a hinduk a szerdai nappal hozzák párhuzamba a hét napjai közül, éppen ezért nem véletlen, hogy Indiában például az istenség miatt budhvár, a malájoknál pedig budhan a szerda hivatalos elnevezése. Budhát a legtöbb esetben a buddhizmusban ismert Buddhához hasonlóan ábrázolják, törökülésben, mosolygó arccal, nyugalmat árasztva.

Hindu istenek bemutatása: Budha és Kámadéva

A hinduizmusban Budha mellett Kámadéva is az egyik mellőzött istenség, holott őt tekintik a hinduk a szerelem, valamint a szexualitás és a szexuális vágy istenének is. Ehhez kapcsolódóan állt össze neve is, hiszen a káma jelentése szerelem vagy kéj, míg a déva istent jelent, tehát szó szerinti fordításban a Kámadéva a szerelem- vagy a kéjisten.

A legtöbb ábrázoláson Kémadéva egy cukornádból készült íjat fog a kezében, amelyet méhekkel húroztak fel. A hátán hordott íjvesszőknek virágokból álló szárnya van, amitől megrészegülnek a méhek és az emberek is, így ábrázolásakor gyakran zümmögő méhek társaságában mutatják őt. Gyakran ábrázolják madár hátán lovagolva is.

Kámadévát, avagy a szerelem és a kéj istenét a védikus korban a hinduk a vágy és a teremtőerő hozójának, egyfajta elősegítőjének gondoltak, egy olyan megfoghatatlan személynek, aki az egyik első teremtmény volt, aki megszületett a lét előtti káoszból, ezáltal tökéletes alapot teremtve a teremtésnek. Csak később jutott érvényre a mai ismert ábrázolása, amelyeken leginkább szerelemhozó virágnyilakkal, vonzó teremtményként festették meg.

Több legenda is terjeng a hinduizmusban Kámadéva körül, az egyik legismertebb azonban a következő. A hinduk istenei egyszer réges-régen meggyőzték Kámadévát arról, hogy élessze fel Sivában felesége, Párvati iránti szerelmét és szexuális vágyait, amit a szerelem istene olyan hatásosan hajtott végre, hogy az istenek azt követően ezer éven át ölelkeztek. Ezt az „ölelkezést” egyszer egy emberi szolgájuk megleste, és elhozta a földi világba is, megteremtve ezzel a szeretkezés tudományát.