Hindu istenek bemutatása: Durga

Durga a hindu anyaistennő vad formája, nevének jelentése megközelíthetetlen vagy legyőzhetetlen. Durgát Siva aktijának kegyetlen megnyilvánulásaként is szokták jellemezni, de a hindu mitológia a legtöbb esetben azon démonok kegyetlen elpusztítójaként hivatkoznak rá, akik a teremtés dharmáját fenyegették.

Durgát minden esetben gyönyörű nőként, általában 10 karral és 18 fegyverrel, egy megvadult oroszlánon lovagolva ábrázolják, gyakran tigris társaságában. Nagyon sokszor elevenítik meg küzdelem közben és még többször győztesként, hiszen a mitológia szerint számtalan győzelmet aratott, amelyek közül kiemelkedik Mahisászura, a bivalydémon legyőzése. Durgát minden évben fesztiválokkal ünneplik, ami tökéletesen mutatja jelentőségét a hindu mitológiában.

Hindu istenek bemutatása: Durga

Durga népszerűsége ugyanakkor azért is nagy, mert történetét nagyon sok forrás megőrizte, így a hinduk szerint a harcos istennőt azért hívták életre, hogy legyőzze Mahisászurát, a pusztító démont, akinek a Brahma olyan elképesztő hatalmat adott, amellyel bármilyen férfierő felett győzelmet arathat. Mahisászura ezzel a hatalommal nem talált magának ellenfelet, ezáltal terrorban tartotta a Föld lakosságát, de a mennyben és az alvilágban is káoszt okozott, hiszen se ember, se isten nem tudta megállítani tombolását.

Siva is felismerte a problémát, így felkérte feleségét, hogy legyen az a harcos istennő, aki legyőzi a rettegett démont. Párvati vállalta a feladatot, akit az istenek új erőkkel ruháztak fel, és ebből kifolyólag felvette a Durga nevet, ezáltal a női nem legfőbb isteni formájává, az anyaistennővé vált. Durga tehát soha nem született meg, soha nem teremtették, hanem isteni energiából formálódott.

Durga és Mahisászira harcáról szintén rengeteg legenda maradt fel, így többek között az, hogy a démon nagyon alábecsülte a női isten erejét és hatalmát, így elképzelhetetlennek tartotta, hogy egy nő legyőzze őt. Durga erre felkacagott, és ezáltal olyan földrengést keltett, ami önmagában képes volt a démon erejének csökkentésére.

Mahisászura ettől feldühödve harcolni kezdett Durgával, így előbb bivalydémonként, majd elefántként, oroszlánként és férfiként is megjelent az isten előtt, de nem tudta legyőzni, így végül Durga kardjával győzedelmeskedett a démon felett, akinek bivalyalakjában vágta le a fejét.