Hindu istenek bemutatása: Naraszimha

Naraszimha a hinduizmus egyik mitikus alakja, egy félig ember, félig oroszlán-alak, aki Visnu isten negyedik avatárja. Naraszimha a hindu mitológia alapján a Szatja-jugában, avagy az emberiség aranykorában jelent meg azért, hogy megölhessen Hiranjakasiput, a rettegett démont, aki sérthetetlenségéről volt híres, valamint arról, hogy elűzte trónusáról Indrát, vele együtt pedig száműzte az égi isteneket is.

Mivel azonban Hiranjakasipu fia Visnu rendíthetetlen híve volt – amiért apja üldözte is –, ezért az istenség felvette negyedik alakját, és Naraszimha formájában alászállott a Földre, darabokra tépte a démont, és Prahládát, az előző uralkodó fiát ültette a trónra.

Naraszimhát a legtöbb esetben félig emberként, félig oroszlánként ábrázolják, általában emberi testtel és állati fejjel. Az ábrázolások között gyakran bukkanhatunk négykarú változatára is, miközben kezeiben korongot, lótuszt és kagylókürtöt tart, vagy démonokkal küzd, esetleg védelmező jelet formál.

Naraszimha saját legendával is rendelkezik, amit a hinduizmus egészen addig vezet vissza, hogy nagyon sok aszura, avagy démon is hitte Visnu létezését. Az erős hitnek köszönhetően Visnu megajándékozta a Daitják nemzetségéből származó Hiranjaksát és Hiranjakasiput, a testvérpárt, akik így Visnu kapuőreivé válhattak az istenség palotájában.

Egyszer aztán az ősi bölcsek, avagy risik – akik szabad bejárással rendelkeztek a palotába – látogatóba érkeztek Visnuhoz, de a kapuőrök megtagadták belépésüket. Az egyik ősi bölcs, Durvásza annyira feldühödött ezen, hogy mindkét kapuőrt átokkal sújtotta, ezáltal azt kívánta, hogy következő életükben sokkal alantosabb létformában születhessenek újra a Földön. Mivel az átkot egy ősi bölcs, egy szent rótta ki, még Visnu sem tudott változtatni rajta, így letaszította őket a Földre, és bár újjászületésük után a történtekre nem emlékeztek, arra azonban igen, hogy nagyon megbántották az isteneket.

Hiranjakasipu király lett a Földön, és felemészthetetlen harag élt benne Visnu iránt, de hiába nevelte fiát is erre, ő mégis nagy áhítattal imádta az istent. Az uralkodó ezért meg akarta öletnie elsőszülött gyermekét, azonban Visnu őrzéséből a Prahládát nem fogta sem a kard, sem a nyílvessző, nem tudtak neki ártani sem a mérges kígyók, sem a megvadult elefántok.

Miután Hiranjakasipu csillapíthatatlan méregre gerjedt, azt kiáltotta, hogy ha Visnu mindenhol ott van, akkor bármelyik oszlopban jelen kell lennie. Amint ezt kimondta, az előtte lévő oszlop hirtelen kettéhasadt, és előlépett belőle Visnu hatalmas oroszlán fejjel, emberi testtel. Ez volt Nraszimha első megnyilvánulása.