Hogyan ápoljuk ősszel a hajunkat?

Őszi hónapok változékony és inkább időjárási jellemzőivel egyidőben nyugodtan el lehet kezdeni az erőteljesebb haj- és fejápoló szerek használatát, hiszen a szél és a hideg nagymértékben károsítja az fejbőrt és a hajat.

Már Siófokon sem szükséges az UV szűrős balzsam, helyette inkább az olajokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag termékeket kell keresni.

Arra azonban figyelni kell, hogy a zsírosabb hajpakolásokkal ne zsírosítsd túl a fejbőrödet. A pakolások alkalmazásával hajmosás előtt érdemes fésűvel egyenletesen eloszlatni a krémet, hogy a hatása mindenhol egyenletes legyen.

Tavasszal is és ősszel is nagyban fokozódik a hajhullás mennyisége, hiszen ilyenkor az emberi szervezet is felkészül a hidegebb évszakokra, az állatoknál ezt vedlésnek nevezzük. Ahhoz, hogy ez ne okozzon túlzott problémát különböző módszerek és technikák állnak a rendelkezésünkre, hogy a hajnövekedést serkenteni tudjuk.

Azt tudni kell, az a haj évente körülbelül 10-15 cm-t növekszik egy év alatt. Ennek serkentésére az egyik legjobb módszer a fejmasszázs.

Lassú, apró körkörös mozdulatokkal az egész fejterületet átmasszírozzuk. Ez serkenti a fejbőr vérkeringését és csökkenti a hajhullás mennyiségét. A B-vitaminok és a cink hozzásegít a szebb hajért, ezért érdemes olyan samponokat és balzsamkészítményeket vásárolni, melyek B-vitaminokban gazdagok.

A hideg ellen általában sapkát húzunk a fejünkre, de ez a hajnak és a frizurának abszolút nem tesz jót. Viszont ha a hajmosás előtt a hajkondicionálót teszed a hajadra, majd a kivárt idő után mosod meg a hajadat, akkor a nem marad a hajadon semmi olyan anyag, amely elnehezíti és lelapítja a fejedre a frizurádat. Szárításkor figyelni kell arra, hogy a haj ne érintkezzen a hajszárítóval, mert az így csak roncsolja a hajadat.

Ugyanígy figyelni kell a fésülködésre is, hiszen a gubancos hajat nem a tövétől kell elkezdeni kifésülni, hanem a hajvégektől és kis lépésekben közelíteni a hajtövekhez. Ha lehet, inkább természetes anyagokból készült fésűt vagy kefét használj a fésülködéshez, mert a műanyag csak töri a hajszálakat.

Ha használsz hajlakkot vagy hajzselét semmiféleképpen ne akard szárazon kifésülni, hanem inkább először nedvesítsd be langyos vízzel. Hajmosáskor a fejbőr kell mosni, nem a hajat, így ne a hajra öntsük a sampont, hanem a fejbőrön kell egyenletesen eloszlatni, átmasszírozni majd leöblíteni. Ne szárítsuk a hajat, hanem egy frottír törölközőt turbánként tekerjük fel a nedves hajunkra.