A homoktövis, mint az egyik legjobb C-vitaminforrás

A homoktövis az egyik legjobb ismer C-vitaminforrásunk, amelynek elképesztő hatásait a modern tudomány is csak most kezdi felismerni. Az apró, sárgás virágokkal rendelkező növény bogyószerű termésekkel rendelkezik, amelyek augusztusban érnek be.

Főként a homokos területeket kedveli, ahol gyakran kiterjedt bozótokat képez. Magyarországon nem őshonos, ellenben az Alföldön, főként a Duna és a Tisza között több helyen is meghonosodott, és sokan termesztik is.

A homoktövisnek a termésében van a legtöbb értékes anyag, amit az érés kezdetétől az első fagyokig folyamatosan gyűjtenek, és nagyon sokan mélyhűtéssel tárolnak. A termés nem csak nagyon sok festékanyagot, hanem bizonyítottan rengeteg vitamint is tartalmaz, így a kiemelkedő mennyiségű karotinoidok mellett rengeteg C-vitamin található benne.

Ennek a tartalma azonban a gyűjtős időpontjának függvényében változik, így érdemes az érés időszakában azonnal begyűjteni, mert minél később szedjük, annál kevesebb benne a vitamin, de drasztikus csökkenés inkább csak az első fagyok után jelentkezik.

Akár mélyhűtéssel, akár frissiben próbálkozunk a begyűjtés utáni tárolással, a feldolgozást minél előbb meg kell kezdeni, hiszen bár a benne található értékes vitaminok szobahőmérsékleten szöknek el a leggyorsabban, mélyhűtés mellett is fennáll a tendencia. A homoktövist ma már rengeteg C-vitaminban gazdag gyógyszer kiegészítőjeként alkalmazzák, de otthon mi is könnyedén tehetünk belőle kiegészítésként szörpök, gyümölcslevek vagy akár kompótok mellé is.

A termésből préseléssel zsíros olaj állítható elő, amely bizonyítottan sok A-provitamint és E-vitamint is tartalmaz, amelyek még a sugárártalmak ellen is képesek megvédeni a szervezetet. Helyileg az égési- és a fagyási sebek kezelésére használatos, forrázat készítése azonban nem javallt.