A jóga a testi-lelki egyensúly megteremtője

A jóga manapság nem csak egyre ismertebb, hanem sokak számára egyre kedveltebb tevékenység is azért, hogy elérjük segítségével a testi-lelki egyensúlyt, ami a kiegyensúlyozott és boldog élet egyik alapköve. Nagyon sokan azonban a jógát csak egyszerű tornának látják, holott sokkal több annál!

jóga

A jóga alapvetően évezredek óta nagy szerepet játszik az emberiség, főként a keleti kultúra követői számára. Sajnos a jógáról csak nagyon kevés írásos emlék maradt fenn, azonban a jóga története biztosan több mint 5000 éves múltra tekint vissza, ős-országának pedig India tekinthető.

Természetesen a jóga több évszázaddal ezelőtt még nem olyan formában létezett, mint ma, de már akkor is nagyon fontos, egyfajta gyógyító szerepet tulajdonítottak neki, hiszen az akkori ember jobban tudta, hogy az egészséghez elengedhetetlenül fontos a test és a lélek egyensúlya, amit a jógával érhetünk el a legkönnyebben.

A jógának számtalan pozitív hatása van. A jóga szó maga összetartást, összekötést, vagy egyesülést jelent, és azt szimbolizálja, hogy gyakorlásával testünk és lelkünk is egyesül, nem mellesleg pedig összhangba kerül egymással. A jóga azonban nem csak ebben segít, hanem abban is, hogy megértsük a bennünk lejátszódó testi és lelki folyamatokat, amelyeknek köszönhetően később, kellő gyakorlás után képessé válunk uralni saját magunk is ezeket a bonyolult rendszereket.

A jóga ezen felül nagyszerű ellenszere a fizikai és a szellemi fáradtságnak is, de nagyszerű hatással van az agy működésére is, sőt mi több, ezen felül rendszeresen alkalmazva megnöveli az állóképességet, amit nem csak a mindennapi életben hasznosíthatunk, hanem például sporttevékenységek folyamán is.