Kálmán Imre Siófok szülöttje

Nagyon büszke a balatoni város arra, hogy Kálmán Imre ott született. A híres magyar operett szerző, ha apja vállalkozása nem megy tönkre, akkor ott élte volna le életét, legalábbis a II. világháború kitöréséig biztosan. De mert apja tönkrement, kilencévesen Budapestre került, Gizi nagynénje nevelte, majd felnőtt fejjel kezdett el operettek zeneszerzésével foglalkozni. Ha nem lett volna az ízületi gyulladása, akkor zongorista pályát választott volna, de köszönhetően a betegségének olyan operettekkel lett gazdagabb a zenekultúra, mint a Csárdáskirálynő vagy a Marica grófnő.

Siófok, hogy kötődését és háláját kifejezze a Kálmán család felé – Kálmán Imre gyerekkorában a családja (apja) sokat tett a városért – tiszteletből a városi kulturális központot Kálmán Imre Kulturális Központnak nevezte el.

2013-ban immár hatodik alkalommal meg is rendezik a Kálmán Imre Emléknapokat, melyet pontosan október 26-27-én tartanak meg, térzenék, színházi előadások és musical gálaműsorok sorozata várja a zenerajongókat.

A programsorozat családi jellegét az adja, hogy az Emléknapok programsorozatán lesznek gyerekprogramok, koncertek és táncelőadások is.

Máig érdekességként szolgál, hogy Kálmán Imre születésének dátumát homály fedi. Az apa szerint október 24-én éjfél előtt egy perccel, egy nagybácsi szerint viszont éjfél után egy perccel látta meg a napvilágot, így szerinte a születésnap október 25-re teendő. A hivatalos dokumentumok 24-ét tartalmaznak, így ezt a napot jelölték meg a születési évfordulók meghatározására.