Kereki nevezetességei

Kereki ideális kirándulóhely azoknak, akik a siófoki programok mellett szeretnének zöldövezetben eltölteni néhány órát, hogy testileg és lelkileg is feltöltődhessenek az autentikus falusi környezet és a zöldövezet társaságában.

Ehhez ideális célpont Kereki egyik legnagyobb nevezetessége, avagy Fehérkő vára, amit több helyen Katonavárként vagy Kupavárként is ismernek. Ez egy a falu határában megtalálható várrom, ami a 14. század első felében épülhetett, egyik első várnagya pedig Czikó kapitány volt, akiről egy 1336-os oklevélben emlékeznek meg először.

Az erőd sokáig Marczali Miklósnak, a temesi ispánnak és rokonainak a birtokában volt, de miután ők fellázadtak Luxemburgi Zsigmond ellen, nagy károk árán kiverték őket a várból, ami ekkor sérült meg először komolyabban.

A vár a 15. század második felében előbb Enyingi Török Péter, majd Báthory István birtokába került, és miután 1494-ben Miksa császár megostromolta, évekig üresen, romosan állt. Mikor a török előretört, a még mindig használható állapotban lévő várat a magyarok robbantották fel annak érdekében, hogy ne kerülhessen a török kezére.

A törökök el is foglalták, de a romos erődöt már nem tudták használni, és miután a későbbi századokban ismét többször gazdát cserélt, a 18. századtól kezdődően szikláit és tégláit a környékbeliek teljesen széthordták, illetve részben ebből építették fel 1830-ban a település templomát, illetve a közeli vadászkastélyt is, ami a második világháborúban teljesen elpusztult.

Kereki nevezetességei még a vár mellett az említett római katolikus templom, amit Szent Anna nevére szenteltek, de a megtekintendő nevezetességek listájáról nem hiányozhat Horthy Miklós kormányzó egészalakos faszobra sem, amit 2012-ben avattak fel.