Kirándulás Siófok közelében – Múzeumok Balatonlellén

Balatonlelle rendezett városa tökéletes kikapcsolódást nyújt azoknak a nyaralóknak, akik a siófoki programok mellett szeretnének még többet megtudni a környék múltjáról, mindezt kulturális hagyatékok, ezáltal leginkább múzeumok útján. Noha a Balaton fővárosa is számtalan ilyen kulturális értékkel és múzeummal rendelkezik, ha több napra elegendő látnivalót szeretnénk, Siófok után folytassuk Balatonlellén a nézelődést.

Afrika Múzeum

Ott van például rögtön a Kapoli Múzeum, amely egyben galériaként is funkcionál, a siófoki programok mellett pedig állandó kiállításokkal, illetve a magyar történelemmel is alaposabban megismerkedhetünk általa – természetesen a művészetek mellett.

A Kapoli Múzeum egy 1790-ben épített parasztházból került kialakításra, ami már alapból megadja a hely különlegességét és autentikus jellegét. Az épület földszintjén két állandó kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, ezáltal a két legismertebb és leghíresebb pásztorfaragó, avagy ifjabb és idősebb Kapoli Antallnak, valamint annak a Ligeti Mikósnak a munkáit, akit a század első felének legkiemelkedőbb szobrászaként tartanak számon, számtalan köztéri munkája mellett legismertebb művei ugyanis az Anonymus, az Erzsébet királyné vagy a Dériné.

A földszint mellett a Kapoli Múzeum egy 200 négyzetméteres padlástérrel is rendelkezik, ami galériaként funkcionál, és leginkább a kortárs képzőművészet képviselőinek munkáit tekinthetik itt meg a látogatók.

Amennyiben egy különleges élményt is szeretnénk magunknak a változatos siófoki programok mellett, érdemes lesz Balatonlellén ellátogatni az Afrika Múzeumba is, ahol Gróf Somssich Pongrácz és Soltész István gyűjteményét tekinthetik meg az érdeklődők. Az autentikus néprajzi anyagok mellett díjazott és rekordtrófeák egyaránt megtalálhatók itt, méghozzá az Afrika teljes állatvilágát bemutató tablók mellett. Az Afrika Múzeum egyik legnagyobb különlegessége az a több 100 darabból álló fotógyűjtemény, amelyet mindenki szabadon megtekinthet, sőt mi több, mivel idegen nyelvű ismeretterjesztő anyag is várja a látogatókat, ezért még a külföldi látogatók számára is nagy élményt jelent majd a múzeum felkeresése.

A kortárs képzőművészetek kedvelőinek érdemes még ellátogatniuk Balatonlellén a Stotz Műteremgalériába is, ahol az év legtöbb időszakában időszakos kiállításokat csodálhatnak meg az érdeklődők.